Od zaraznih bolesti u julu oboljelo 314 osoba

Autor:

Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore u julu je prijavljeno 314 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

0
A- A A+

Ilustracija Foto: MONDO/Gordana Bojanić Ilustracija

  Iz IJZ je saopšteno da ako se uzmu u obzir i akutne respiratorne infekcije, od kojih je oboljelo 3207 osoba, diferencirani i nediferencirani oblici gripa, od kojih je bolovalo šest osoba, ukupno je prijavljeno 3.527 oboljelih.

“Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 50,6 na sto hiljada stanovnika, što je za četiri odsto niža vrijednost u odnosu na stopu incidencije iz juna i za približno četiri odsto veća vrijednost od stope incidencije iz jula prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 568,8 na sto hiljada stanovnika, ako se računaju i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa,

Iz Instituta su naveli da su zdravstvene ustanove iz 19 opština prijavile obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Prema njihovim riječima, najveći broj oboljelih registrovan od varičele, 137 osoba, akutnog enterokolitisa, 44, skabijesa, 21, streptokoknog tonzilofaringitisa 16 i infektivne mononukleoze i salmoneloza po 15 osoba.

"Tih šest oboljenja čine 79 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti", precizira se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da su u julu, u odnosu na put prenosa, dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 58,6 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 27,4 odsto i parazitarne bolesti sa 9,2 odsto.

Sve vijesti