Od danas Dakić i zvanično načelnik Generalštaba

Autor:

Brigadni general Dragutin Dakić od danas je i zvanično načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. Njemu je predsjednik Đukanović predao zastavu Vojske Crne Gore, čime je Dakić preuzeo tu dužnost od dosadašnjeg načelnika Ilije Dakovića

0
A- A A+

  „Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak, akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Postavljenje na ovu dužnost doživljavam kao veliko priznanje ali i obavezu da pružim, kako svoj lični, tako i profesionalni, maksimum", poručio je Dakić.

On je dodao da će od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu predanost u izvršavanju dodijeljenih zadataka i misija, uz poštovanje svega onog, ne samo definisanog zakonskom obavezom već i etikom i ljudskim vrijednostima.

Dosadašnji načelnik Generalštaba, Ilija Daković, je svom nasljedniku poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.

"Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira.Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima, uvijek prva da pritekne i potonja da ostane", poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Dodao je da nam etika nalaže, a istorija uči da pažljivo sabiramo vlastite snage u zaštiti najvažnijih državnih interesa.

"Zato vojni barjak koji danas prelazi iz jedne u drugu ruku predajte sa dostojanstvom, a prihvatite s ponosom... neka se visoko leprša kako i dolikuje onima čiju tradiciju baštinimo, zaključio je je Bošković.

Izvor: YT/Predsjednik Crne Gore

Sve vijesti