PRIJETI IZLASKOM IZ NATO? Tramp vikao na saveznike

U Brisel je burno i drugog dana samita NATO. Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je napao saveznike zbog "male potrošnje" na odbranu i evropske trgovinske prakse. Prijetnja izlaskom iz Alijanse?

Tramp se obrušio na kolege iz zemalja saveznica Alijanse tokom zatvorene sjednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

Tramp je "povisio ton" tokom sastanka iza zatvorenih vrata, a posebno je kao problematične izdvojio Njemačku, Španiju i Belgiju.

Tramp: Mogli bismo da se povučemo iz NATO...

Predsjednik Tramp je izjavio kasnije na konferenciji za štampu da "vjerovatno mogao da povuče SAD iz NATO, ali da je takav korak nepotreban". Upitan da li i dalje stoje prijetnje o povlačenju iz NATO i da li bi to mogao da učini bez Kongresa, Tramp je odgovorio:"Mislim da bih vjerovatno mogao, ali to nije potrebno", preneo je AP.

Zbog osjetljivosti teme i uzavrele atmosfere, lideri NATO su zatražili od zemalja koje nisu članice NATO, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak, dodali su izvori.

U jednom trenutku, Tramp se, ozbiljno kršeći diplomatski protokol, njemačkoj kancelarki obratio po ličnom imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po ovom pitanju", preneo je neimenovani izvor.

Tramp je ponovio svoju poziciju da članice NATO moraju da ispune obavezu i da izdvoje dva odsto svog BDP na odbranu, i to odmah a ne do 2025 godine, kao što se ranije pominjalo.

PRAZNA PRIJETNJA IZLASKOM?

Američki predsjednik Donald Tramp nije danas zaprijetio povlačenjem iz NATO, kako prenose mediji, uprkos teškim riječima koje je uputio tokom samita NATO u Briselu saveznicima jer premalo troše na odbranu, rekla su danas dva izvora agenciji Rojters.

Tramp nabija troškove: Traži svima 4% BDP za NATO

Ali, dobro upućeni briselski portal Politiko tvrdi drugačije, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate. Sajt je naveo da je Tramp zaprijetio da će napustiti Alijansu te da će unilateralno voditi američku bezbjednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na "ogromne posljedice" ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

Merkel odgovara Trampu: Nije tačno!

Portparol Bijele kuće saopštio je da će se Tramp obratiti novinarima nakon današnje sjednice, drugog, završnog dana NATO samita u Briselu, prenijela je britanska agencija.

Dvojica zvaničnika na samitu NATO u Briselu rekli su da Alijansa ima hitan sastanak zbog zahtjeva američkog predsjednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtjev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP, koliko trenutno ne izdvajaju ni same SAD.

Sve vijesti