Nevjerovatno: Kako su preživjeli 17 dana mraka

Autor:

Nevjerovatna je priča o grupi dvanaest dječaka i njihovom treneru fudbala, koji su proveli, devet dana u tami pećine u Tajlandu, pijući vodu sa zidova pećine, jedući komadiće kolača, meditacijom.

0
A- A A+

Praktično bez hrane i vode djeca su bila devet od 17 dana koje su proveli zarobljeni u potopljenoj pećini lavirintu, a uspjeli su da prežive i na svjetlo dana izađu relativno zdravi i "normalni" samo zahvaljući meditaciji i mladom treneru koji je tim devetogodišnjacima i šesnaestogodišnjacima održao nadu da će biti pronađeni i spaseni.

Jedna žrtva - dobrovoljac

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan prije nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno. On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima koje niko ranije nije video. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna. "Ljudi u Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude", zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše BBC.

Djeca su "pila" vodu koja se u kapljicama slivala niz zidove pećine, jeli komadiće jednog rođendanskog kolača, ali u životu ih je održala čista volja i - meditacija.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake onom osnovnom za taj poziv - meditaciju, kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih mornaričkih "foka", kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.

Komandant je ispričao da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspješno spasavanje 12 dječaka i trenera iz pećine Tam Luang.

"Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred", rekao je kontraadmiral.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najprije su u nedelju izvučena napolje četiri dječaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dječaka i njihov trener.

Izvor: Youtube/Global News

OVO SU DJEČACI spaseni iz pećine u Tajlandu (VIDEO)

Svih 13 preživjelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima ljekara i uspješno se oporavljaju.

PEĆINA POSTAJE MUZEJ

Pećina u kojoj su bili zarobljeni dječaci, biće pretvorena u muzej, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Drama u pećini posle spasavanja dečaka! (FOTO)

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija u Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina u zemlji. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u jevernoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom (Brumom). To područje je većim dijelom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

Tagovi:
Sve vijesti