Novi "porše" dobio tursko ime (FOTO)

Autor:

Poznati štutgartski proizvođač automobila otkrio ime novog modela na svoj 70. rođendan

Prvi električni serijski "porše" koji je bio poznat pod konceptnim imenom "mission E" dobio je i zvanični naziv – "tajkan" (Taycan).

Porijeklo imena je tursko u znači živahan, mladi konj. A kako kažu u Poršeu upravo se takav jedan "ždrebac" nalazi na njihovom amblemu već 70 godina. Ovaj naziv treba da sugeriše i na rađenje nečeg novog, a to je električni automobil.

"Tajkan" kreće sa proizvodnjom naredne godine, a za pogon ovog sedana, koji podsjeća na "panameru", koristiće se dva električna motora ukupne snage 600 konjskih snaga. Do "stotke" će mu trebati manje od 3,5 sekundi, a do 200 km/h će stizati za ispod 12 sekundi. Maksimalna autonomija će iznositi 500 kilometara.

Prema informacijama iz Poršea, cijena novog modela će biti slična kao "panamera". Dakle, od 90 hiljada eura...

Pogledajte fotografije novog "poršea":

Imena drugih "poršea"

Osim "tajkana", Porše je u poslednjih dvadesetak godina dao neka zanimljiva imena i drugim modelima.

Njihov prvi SUV model "kajen" (Cayenne) je dobio ime po istoimenoj ljutoj paprici iz Južne Amerike. Inače, sama riječ na jeziku domorodaca znači paprika. 

Manja "kajenova" verzija, model "makan" (Macan) na indonežanskom i malajskom jeziku znači tigar. A nije loše ni ovdašnje značenje riječi "macan", zar ne?

"Kajman" (Cayman) je dobio naziv po istoimenoj vrsti aligatora, dok je ime "bokster" (Boxster) nastalo spajanjem dvije reči koje opisuju ovaj roudster sa bokser motorom (Box + ster).

I da, čuvena "karera" (Carrera) na španskom znači trka.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Tagovi:
Sve vijesti