Treba li zabraniti igračke-pištolje?

Autor:

Da li je štetno deci dozvoljavati da se igraju plastičnim replikama pištolja, pušaka i drugog odružja? Evo šta kažu stručnjaci, a šta vi mislite recite nam u anketi.

0
A- A A+

  Fotografije na kojima je maleni britanski princ Džordž, sa mamom Ketrin Midlton i sestricom Šarlot na polo turniru u kojem je učestvovao njegov otac princ Vilijam, podigle su veliku prašinu u javnosti.

Šta je toliko skandalozno? Na fotkama je dečkić (princ, naravno, ali zapravo četvorogodišnji dečkić) koji se igra plastičnim pištoljem.

I, eto drame...

"Tužno je videti princa Džordža kako se igra pištoljem, u trenutku kad znamo kakva je situacija u vezi sa nasilnim zločinima u kojima su korišćeni noževi ili vatreno oružje", komentari su na Twitteru.

"Mislila sam da je on nežno dete, lepše bi bilo videti ga da se igra autićem ili loptom. Šteta što se kraljevska porodica nikada neće promeniti."

Psiholozi, ipak, kažu da nema razloga za brigu i da su takve igre, uključujući i igre ratovanja i policajaca i lopova normalan deo detinjstva. Ovakav tip kreativnih igara je neophodan i važan deo razvoja deteta.

"Donekle razumem zabrinutost roditelja, ali istraživanja su pokazala da se agresija koja se ispoljava tokom igara 'rata' nikada ne prenosi u realan život. Deca koja se igraju plastičnim pištoljima nisu ništa nasilnija od one kojima takve igre nisu dozvoljene", kaže za "Indipendenr" Sara Okvel-Smit, psiholog i porodični terapeut.

"U krajnjoj liniji, čak i ako deci ne kupite plastični pištolj-igračku, ona će naći načina da ga sama naprave, obična grančica biće proglašena puškom, ako je u tom trenutku 'puška' potrebna za igru", kaže ona.

Šta vi kažete?

Upoznajte malog princa (FOTO)

Sve vijesti