KRAJ SPORA! Ovako će se zvati Makedonija

Autor:

Atina i Skoplje postigli su danas istorijski sporazum o imenu Makedonije!

0
A- A A+
grčka i makedonija makedonci grci mkd makedonija grčka skoplje atina ime makedonija Foto: MONDO/Mario Milojević

Novi naziv Makedonije biće - Republika Sjeverna Makedonija!

To je potvrdio makedonski premijer Zoran Zaev.

Zaev je rekao da to rješenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

On je pozvao predsjednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i daju maksimalnu podršku za napredak zemlje i da donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

Prije toga se oglasio i grčki premijer Aleksis Cirpas koji je obavijestio danas šefa države da su Grčka i Makedonija konačno postigle dogovor oko imena.

Nema dogovora Atine i Skoplja, Cipras omanuo

"Nosim dobre vijesti. Maloprije smo postigli dogovor sa premijerom o rješenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Cipras predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu tokom razgovora pred televizijskim kamerama.

"Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada", rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno "kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", prenijela je agencija MIA.

Sporazum će biti potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Predsjednik Pavlopulos je izjavio da je sada odgovornost na ispunjenju sporazuma na strani Skoplja.

"Jasno je da je odgovornost na tome da li će naš susjed ispuniti ono što smo dogovorili, leži na njima. Na BJRM je da i na ustavnom nivou primijeni ono na šta se obavezala na ustavnom nivou", rekao je Pavlopulos.

 Sporazum će, kako pišu, biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu, u Prespi.

Ustaje Grčka! Protesti zbog Makedonije (FOTO)

Grčki mediji tvrde da je Zaev taj koji je izabrao da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Sjeverna Makedonija ali i na promjenu Ustava, što, kako navode, podrazumijeva promjenu identiteta.

ČESTITIKE

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

Suština je, kažu, da se Makedonija, praktično, svodi na istoriju.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u grčkoj vladi, Zaev je navodno pristao i na novo ime, inače, nekanonske makedonske pravoslavne crkve, koja će se ubuduće zvati samo Ohridska arhiepiskopija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora dvojice premijera izjavio za atinske medije da je Zaev pristao na uslove.

"Ako pregovori završe danas, proces će biti okončan", rekao je Kocijas i dodao da je Republika Sjeverna Makedonija izbor Zaeva od svih prijedloga koji su bili na stolu tokom pregovora uz posredovanje izaslanika UN Metjua Nimica, piše makedonski "Kurir."

"I problem Ustava je riješen na inicijativu Skoplja, a i Crkva će se zvati Ohridska arhiepiskopija, što je istorijski naziv, koje ova crkva nosi vijekovima", rekao je Kocijas.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obje zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO već na predstojećem samitu u Briselu.

Tagovi:
Sve vijesti