Pažin: U EU do 2025, nismo mafijaška država

Autor:

Crna Gora biće spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do 2025. godine, rekao je ministar pravde Zoran Pažin.

0
A- A A+
Pažin Foto: MONDO/Gordana BojanićOn je u intervjuu danskom dnevnom listu Politiken kazao da Crna Gora u procesu pristupanja napreduje brže od svih ostalih zemalja proširenja i da proces evropskih integracija transformiše crnogorsko u društvo evropskih vrijednost.

„Mijenjamo naše zakone i ukupan društveni ambijent u skladu sa najvišim evropskim standardima i gradimo čvršće garancije pravde i pravičnosti za sve crnogorske građane, privrednike, turiste i investitore“, kazao je Pažin.

On je ocijenio da Crna Gora u procesu pristupanja napreduje brže od svih ostalih zemalja proširenja.

„Otvorili smo 30 od 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri. Spremni smo da ove godine otvorimo sva preostala poglavlja i svu reformsku energiju usmjerimo na završnu fazu pregovaračkog procesa“, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, iako je kvalitet reformi značajniji od brzine, Crna Gora je napravila temeljan i ostvariv plan reformi po kojem će postići unutrašnju spremnost za članstvo i prije navedenog datuma. On je kazao da, nakon poraza ekstremnih populističkih i izolacionističkih pokreta na izborima u više velikih evropskih država prošle godine, ponovo imamo povoljniju klimu i veći entuzijazam za projekat ujedinjene Evrope.

„Ova injekcija evropskog optimizma, uz obnovu nekih starih geopolitičkih i ideoloških prijetnji ideji evropskog ujedinjenja, povoljno je uticala da porast svijesti o značaju širenja mira i prosperiteta na evropskom kontinentu, odnosno o procesu koju administrativno zovemo proširenje“, kazao je Pažin.

Pažin smatra da je veoma važno da države na Zapadnom Balkanu iskorise ovaj pozitivan momentum i da ozbiljnim reformama i punim usvajanjem evropskih standarda i vrijednosti pokažu istinsku privrženost EU.

„U trenutku kada jedna od zemalja regiona bude spremna za članstvo, a vjerujem da će to prva ostvariti Crna Gora, uvjeren sam da će države EU, kao i uvjek do sada, pokazati svoju privrženost proširenju, politici koja je u samoj srži ideje ujedinjene Evrope“, rekao je Pažin.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske Komisije Žan-Klod Junkera da će ponovo izbiti rat ukoliko Evropa bude ignorisala balkanske zemlje i nerazriješene konflikte u regionu, on je kazao da ne misli da u današnjem vremenu Balkanu prijeti rat. „Ipak, istorija nas uči da određeni djelovi Balkana ne raspolažu dovoljno pouzdanim mehanizmima za očuvanje stabilnosti i mira“.

„To je jedan od glavnih razloga zašto je Crna Gora donijela odluku da garancije bezbjednosti svojih građana izgrađuje unutar evro-atlantske bezbjednosne zajednice“, rekao je Pažin.

Odgovarajući na pitanje da li je utisak da Rusija pokušava da ponovo izvrši uticaj i izazove razdor u zemljama Balkana u nadi da će destabilizovati Evropu, Pažin je kazao da nije nikakva tajna da određene ekstremne nacionalističke partije na Balkanu dobijaju otvorenu podršku, pa i finansijsku pomoć, određenih krugova u Rusiji.

„Iako zvanična Moskva to negira, miješanje u unutrašnja politička pitanja određenih krugova iz Rusije prilično je očigledno. Vjerujem da ova nastojanja da se podrije pro-evropska orjentacija zemalja Balkana neće uroditi plodom i da je budućnost svih zemalja regiona u evropskim i evro-atlantskim integracijama“, rekao je Pažin.

Kako je ocijenio, razvojem demokratskih institucija i napretkom u procesu evropskih integracija, države regiona snaže svoju otpornost na ovakve neprimjerene spoljne uticaje.

„Zbog toga je kredibilna evropska perspektiva čitavog regiona od velike važnosti za njegovu stabilnost, pa i za stabilnost Evrope“, rekao je Pažin.

On je kazao da je osim tradicionalnih institucija za sprovođenje zakona, po ugledu na najbolju evropsku praksu i uz pomoć evropskih partnera, Crna Gora izgradila nove specijalizovane institucije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje već ostvaruju značajne rezultate.

„Po ocjenama EK, koja redovno prati stanje u ovoj oblasti u zemljama kandidatima za članstvo, Crna Gora ostvaruje kontinuiran napredak u ovoj oblasti, što predstavlja osnov za napredovanje u svim ostalim oblastima evropskih reformi“, kazao je Pažin.

On je naglasio da će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i dalje biti okosnica crnogorske evropske agende, kako bi poslali snažnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati.

Odgovarajući na pitanje da je Crna Gora okarakterisana kao „mafijaška država“, Pažin je kazao ad se apsolutno se ne slažem sa tom izjavom.

„Crna Gora je pluralističko društvo u kojem se odluke donose u demokratski izabranim institucijama. Imamo funkcionalnu tržišnu privredu, koja je jedna od najbrže rastućih u Evropi i u potpunosti funkcioniše po zapadnim principima“, rekao je on.

Strani investitori, kaže on, iz čak 90 zemalja svijeta pokreću biznise u Crnoj Gori, što je najbolji dokaz povjerenja koje imaju u povoljan ekonomski ambijent, ali i stabilnost vladavine prava.

„Novcem građana se upravlja na odgovoran i transparentan način, koji je dostupan provjeri od građana i nezavisnih medija. Društvo smo u kojem se vlast osvaja na izborima koje sve međunarodne institucije koje prate izbore ocjenjuju kao fer i demokratske“, rekao je ministar pravde.

On je podsjetio da su, po novom pristupu proširenju koji je afirmisala Evropska komisija, napredak u oblasti vladavine prava i borba protiv kriminala i korupcije preduslov za napredak u svim ostalim oblastima u procesu pregovora o članstvu.

„Dakle, upravo je napredak koji ostvarujemo u snaženju vladavine prava i borbi protiv kriminala i korupcije omogućio Crnoj Gori da ostvari najveći napredak u pristupnim pregovorima i danas bude najnaprednija od svih zemalja kandidata za članstvo“, kazao je Pažin.

Tagovi:
Sve vijesti