"Mijenjaćemo starješine dok ne riješe napade"

Autor:

Premijer Duško Marković još jednom je osudio napad na novinarku Oliveru Lakić i poručio da će rukovodstvo bezbjednosnih organa iz nadležnosti Vlade biti mijenjano dok ne pronađe počinioce i nalogodavce napada.„Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode, i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema“, rekao je Marković tokom sastanka sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanesom Hanom.

Marković: Zahtijevam brzu i efikasnu istragu Marković je dodao da su, i pored najsnažnijih osuda koje je Vlada uputila odmah po saznanju za napad, registrovani prisustvo i izjave solidarnosti najviših funkcionera službi bezbjednosti i tužilaštva, koje, kako je naveo, svakako pozdravlja.

Han: Crna Gora je lider u regionu, ali ...„Međutim, solidarnost je samo jedna komponenta javne i društvene odgovornosti, a suštinske su obaveza efikasne istrage i sposobnost za potpuno rasvjetljavanje ovog događaja“, kazao je Marković.

Ona, kako je naveo, podrazumijeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje. „Zato neću prihvatiti ništa osim rezultata koji očekujem – a to je hapšenje počinilaca ovog krivičnog djela“.

„Želim i da poručim da će direktori i rukovodstvo bezbjednosnih službi i organa, koji su u nadležnosti Vlade, biti mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve“ , istakao je Marković.

On je dodao da će, za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat.

„Vlada neće tolerisati napade na novinare, a njihova sigurnost i bezbjednost građana biće mjera našeg povjerenja i podrške onima koji su najodgovorniji za rad i rezultate institucija. Smatram da baš u ovakvoj prilici, kada slavimo tekovine slobode i demokratije, treba da pokažemo i svoju odlučnost, ali i sposobnost odbrane tih vrijednosti kada su ugrožene“, rekao je Marković.

Sve vijesti