Ranjena novinarka "Vijesti" Olivera Lakić

Autor:

Novinarka "Vijesti" Olivera Lakić ranjena je večeras u pucnjavi ispred njenog stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Ranjena novinarka "Vijesti" Olivera Lakić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Pucnjava se dogodila oko 20.45 sati. Lakić je upucana u nogu i zadobila je prostrijelnu ranu desne potkoljenice. Dežurni doktor Aleksadnar Vulić potvrdio je "Vijestima" da Lakić nije životno ugrožena i  da će ona biti zadržana u Centru za vaskularnu hirurgiju.

TV Vijesti je objavila da je, prema dostupnim informacijama, jedan muškarac prišao novinarki podgoričkog dnevnika kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu. Prema nezvaničnim informacijama viđena su još dva muškarca kako bježe.

Napad na novinarku osudili su premijer Duško Marković, vd direktora Uprave policije Vesko Damjanović.   kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Novinari, građanski aktivisti i građani okupiće se sjutra u 11 sati ispred zgrade Vlade Crne Gore u znak protesta zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Uprava policije saopšteno je da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje, u koordinaciji sa tužilaštvom, kako bi napad na novinarku u potpunosti bio rasvijetljen.

"Obavlja se uviđaj. Blokiran je grad i obavljaju se pojačane kontrole. Policijski službenici izuzimaju snimke sa video nadzora u blizini lica mjesta izvršenja krivičnog djela", navodi se u saopštenju.

U toku su, kako su kazali, kriminalistička obrada i druge policijsko – tužilačke aktivnosti koje se preduzimaju radi identifikovanja osobe koja je izvršila to krivično djelo i rasvjetljavanja svih okolnosti događaja.

Damjanović: Učinićemo sve da uhapsimo napadačeNa licu mjesta nalazi se više desetina novinara. Lakić se nalazi u Kliničkom centru ispred kojeg se okupilo više njenih kolega iz redakcije dnevnika "Vijesti".


Lakić je bila fizički napadnuta i 7. marta 2013.godine oko 21.30 časova, takođe u blizini svog stana u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Istraga je utvrdila da tada novinrku crne hronike Vijesti napao Ivan Bušković koji je zbog toga osuđen na devet mjeseci zatvora.

Ona je prije toga bila meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu.

Marković: Zahtijevam brzu i efikasnu istragu

Sve vijesti