Znate li legende o Bukumirskom jezeru? (FOTO)

Autor:

Pedesetak kilometara sjeverno od Podgorice, u podnožju Kučkih planina nalazi se čudesno lijepo Bukumirsko jezero. Znate li legendu o njegovom nastanku?

Znate li legende o Bukumirskom jezeru? (FOTO) Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Bukumirsko jezero je ledničko jezero, smješteno u podnožju Kučkih planina na 1443 m nadmorske visine, na morenskoj prečagi između Torača, Veljeg vrha i Gozda. Dugo je 210 metara, široko 130, a duboko čak 17 metara. Vodom se puni topljenjem snijega, kišom i povremenim izvorima sa Katuna Ivanovića. Jezero zajedno sa masivom Kučke krajine jedan je od najforografisanijih motiva prirode kod nas.O samom jezeru, njegovom nastanku, kao i nestanku naroda po kojem je dobilo ime kružne brojne legende.

Jezero je, po legendi, nastalo kada je nepoznati putnik tu zastao i poželio da se okrijepi vodom. Kada se ujutro probudio, u uvali ispod mjesta gdje je zakonačio, pojavilo se jezero. Od tada, mnogi putnici su okrijepljenje nalazili na ovom mjestu.

Naziv je dobilo po neslovenskom, nomadskom narodu Bukumirima koji su nekada živjeli u ovim krajevima. Prema legendi, u jezeru je živio zmaj koji je mještanima pravio probleme, pa oni odlučiše da ga se otarase. Zapalili su gomilu drveća na stijeni iznad jezera i kada se stijena usijala od toplote, obrušili su je u jezero koje je od toplote proključalo. Iz jezera je iskočio čovjek na bijelom konju koji je bacio kletvu na Bukumire. Prokleo ih je da se međusobno poubijaju. Vremenom se kletva obistinila i oko jezera je ostalo samo kamenje.

Bukumirsko jezero postaje sve popularnija turistička destinacija, a svojom ljepotom jedan je od skrivenih dragulja Crne Gore. Ovdje se možete kupati, kampovati na obali, jednostavno uživati u tišini...Jezero je bogato ribom, ali je ribolov zabranjen. Poznato i po tome što u njemu živi endemični daždevnjak Tritorus montenegrinus, kažu - potomak zmaja iz legende...

Tagovi:
Sve vijesti