Knežević otišao u zatvor: Milo, čuvam ti krevet

Autor:

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević javio se danas u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine.

1
A- A A+
Milan Knežević rešetke Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Prije ulaska u zatvor Knežević je poručio lideru vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću da će četiri mjeseca provesti u traženju kreveta za njega, na kojem će "moći da opruži noge odmah nakon predsedničkih izbora" 15. aprila na kojima će biti kandidat.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je da je odluku o dobrovoljnom odlasku u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) donio u interesu predsjedničke kampanje Mladena Bojanića i dodatnom homogenizovanju opozicije.

Knežević se danas ranije javio u ZIKS na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine.

On je kazao da je 20 godina života posvetio beskompromisnoj borbi protiv režima (Mila) Đukanovića i da svojim dosadašnjim političkim angažmanom nije ugrozio zajedničko opoziciono djelovanje i interes.

„Rezultat te moje borbe je poznat. Pravosnažno sam osuđen na četvoromjesečnu kaznu zatvora u jednom političkom procesu. Već sedam mjeseci se nalazim kao optuženi u drugom političkom procesu, a u trećem sam označen kao vođa kriminalne grupe koja je poslanicima DPS-a rekla istinu“, naveo je Knežević u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da broj prekršajnih prijava, novčanih kazni raznih sudova i Tužilaštvaa a sad i odobora skupštine odavno prevazilazi ikafkijanski doživljaj insitucionalnog terora i maltretiranja.

Knežević je kazao da je osam mjeseci onemogućen da obavlja parlamentarne i političke aktivnosti jer su mu oduzete sve putne isprave uz obrazloženje da bi mogao trajno napustiti državu. „Iako svi znaju da je ljudsku i političku sudbinu vezao za Crnu Goru".

„Nemam dileme da je ovaj državni teror nad DF-om i nada mnom posljedica naših političkih uvjerenja koja se nikako ne uklapaju u kalup NATO zemlje i kolonije što je Crna Gora postala učlanjenjem u ovaj vojni savez bez konsultacije sa građanim na referendumu“, kazao je Knežević.

Kako je rekao, poličkim djelovanjem je postao nečista savjest koja svakodnevno podsjeća na istinu.

„Zbog tih istina sam osuđen, a i dalje mi se sudi da ne bih na nekom novom deopolitičkom otoku revidirao svoje stavove i napravio kompromis sa strahom", dodao je Knežević.

On je saopštio da je odluku o dobrovoljnom odlasku u ZIKS donio u interesu predsjedničke kampanje Mladena Bojanića, nakon konsultacija sa predsjedništvom DF-a i Demokratske narodne partije.

„Nadam se da ću na taj način doprinijeti da težište ovih izbora ne bude na novom radikalizovanju moje ličnosti i DF-a kao najjačeg opozicionog subjekta“, rekao je Knežević.

Knežević je dodao da je svima jasno da ne napadaju DF zbog njega, nego njega zbog DF-a, „koji je odavno postao način života desetina hiljada slobodnih ljudi“.

„Uvjeren da bi svaki vid novih tenzija u izbornoj kampanji na relaciji DF- režim bio idealna prilika da još jednom budemo optuženi za treći državni udar, a da kandidat Demokratske partije socijalista odustajanjem Bojanića istog trenutka proglasi pobjedu, ovim činom doprinosim dodatnom homogenizovanju opozicije i pobjedi našeg predsjedničkog kandidata“, istakao je Knežević.

On je rekao da će u zatvoru biti slobodniji od „svojih progonitelja“ i pozvao članove i simpatizere DF-a i slobodne građane da doprinesu pobjedi Bojanića na predsjedničkim izborima.

Jer više nema izgovora da se to ne desi. Nema povlačenja, nema predaje. Mi ili oni“, poručio je Knežević.

Milan Knežević je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada na policajca 2015. godine. On je ranije izjavljivao da se neće dobrovoljno javiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Kneževića su do kapija ZIKS-a ispratili članovi Predsjedništva DF-a, poslanici Demokratske nartodne partije i članovi poroedice.

Viši sud ranije je odbacio Kneževićevu molbu da mu se odloži odlazak na izdržavanje kazne zatvora.

Poslanici DF poručili su da neće učestvovati na sjednicama Skupštine Crne Gore dok Knežević bude u zatvoru.

Bojanić: Hvala, Milane! To je čojstvo i junaštvo

DF neće sprječavati odlazak Kneževića u zatvor

Sve vijesti