Nekada Ostrvo cvijeća, a danas...(FOTO)

Autor:

Pogledajte kako danas izgleda jedno od najljepših mjesta na crnogorskom primorju.

9
A- A A+
Ostrvo Cvijeća Foto: MONDO/Jovana Delać

O neiskorištenim potencijalima našeg lijepog primorja suvišno je pričati. Sami kao da ne znamo da iskoristimo ono što nam je priroda dala, pa su mnoga značajna mjesta prepuštena su zaboravu i  nakon dugog niza godina nebrige, neizbježnom propadanju.

Davno zaboravljena Miholjska Prevlaka (Ostrvo cvijeća),  je ostrvce u jedinstvenom nizu ostrva u Tivatskom zalivu Boke Kotorske. Ovo ostrvo se poslije pet metara širokog i plitkog moreuza nadovezuje na poluostrvo Brda.

Miholjska Prevlaka kod Tivta, jedno od najljepših mjesta na crnogorskom primorju, na karti se krije pod novim imenom "Ostrvo cvijeća". Šezdesetih godina XX vijeka, zemlja na ostrvu je otkupljeno od vlasnika i PKB Poljoprivredni Kombinat iz Beograda je izgradio odmaralište koje je nazvano, a i cijelo ostrvo, Ostrvo cvijeća. Desetak godina kasnije PKB prodaje odmaralište i ono postaje vlasništvo JNA. Devedesetih godina XX vijeka svoj dom su na ostrvu našli prognanici iz Slovenije i Hrvatske.

Na Ostrvu cvijeća nalazi se manastir svetog Arangel Mihaila, stotinjak malih bungalova  u nekad  prelijepom ambijentu. Bungalovi su postali privremeni dom izbjeglicama iz rata koji je izbio 1991. godine. Plan je bio da se za njih izgradi zgrada i da dobiju novi dom, međutim, gle čuda, oni se na istom mjestu nalaze i dan danas. Država  ništa nije uradila po tom pitanju.

Kako je nekad izgledalo ostrvo možete pogledati ovdje:

Od tada ostrvo više ne živi.

Grad Tivat je brzo zaboravio njegov značaj i ljepotu. Nekada je ovo mjesto bilo prepuno turista ,a svakog dana u toku ljetnje sezone na ostrvu mogli su da uživaju u prirodim ljepotama, ali i bogatoj turističkoj ponudi i sadržajima. Sada svaki turista koji dođe i pita za Ostvo cvijeća bude upućen na mjesto koje odavno ne zaslužuje da se tako zove.

Kako danas ostrvo izgleda, nažalost pruža jednu jako ružnu sliku i sjenku onoga što je nekada bilo. Dio oko manastira je jedino mjesto koje je sređeno i koje se redovno održava, dok je ostatak ostrva devastiran i potpuno prepušten zubu vremena.

Sadašnji stanovnici ostrva odavno ne vode brigu o njemu, čak šta više mnogi od njih imaju riješeno stambeno pitanje ali su zadržali svoj bungalov i izdaju ga nelegalno tokom ljetnje sezone.

Ali, u našoj zemlji je kako vidimo, sve dozvoljeno.

Restoran koji se nalazi na najvišem dijelu ostrva je potpuno uništen, sav inventar je pokraden i polomljen, dječije igralište je takođe uništeno, a nekadašnji mini teren za golf jedva razaznajemo  jer zarastao u korov. U lošem stanju su i prijemnica, parkinzi, nekadašnji šankovi...

Opština se ne bavi pitanjem ostrva već dugi niz godina, a sve su prilike da nikada i neće.

Kako Ostrvo cvijeća izgleda danas možete pogledati ovdje:

Razgovarali smo i sa mještaninom sela Brda, čiji je identitet poznat redakciji, a koji se sa sjetom prisjeća nekadašnjeg odmarališta.

''Nekada su mještani Brda i okolnih mjesta dolazili i okupljali se u dane vjerskih praznika bez obzira na vrijeme komunizma, i katolici i pravoslavci na dan sv.Trojice, bilo je pjesme, veselja, druženja... U crkvi sada služe neki drugi sveštenici, iz drugih država koji su uveli nove običaje i propagiraju nacionalizam pa niko od starosjedilaca Brda više ne ide tamo, na žalost", kaže mještanin i dodaje da je ostrvo nekada bilo idealno za ljetovanje te da su se u odmaralištu zapošljavali stanovnici okolnih naselja.

"Sada ovdje možemo zateći samo pustoš, užas i tugu. Žao mi je tih nekih ljudi, ali 80 odsto njih je riješilo stambeno pitanje, i dalje ovdje stanuju, a izdaju svoje stanove ili obratno. Dok je naša omladina na Birou rada, ovdje niču divlji restorani i niko ništa ne radi po tom pitanju", kaže ogorčeni mještanin.

Da li će Ostrvo cvijeća opet zablistati kao nekada, ostaje da se vidi...

Sve vijesti