"Slanje oficira odgovornost CG da doprinosi miru"

Autor:

Slanje dva oficira Vojske Crne Gore u komandu NATO-a pri Misiji KFORA-a, znači odgovornost Crne Gore da doprinosi regionalnoj stabilnosti, miru i razumijevanju, ocijenio je crnogorski premijer, Duško Marković.

"Slanje oficira odgovornost CG da doprinosi miru" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

„To je i dokaz da je Crna Gora spremna da preuzme odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO-u", kazao je Marković odgovarajući na pitanja novinara tokom njegove posjete Kosovu.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da je to i poruka mira i uspružene ruke regionu da se obezbijedi razumijevanje, solidarnost i stabilnost kao vrijednost koja je neophodna za ukupni napredak.

Odgovarajući na pitanje o statusu crnogorske zajednice na Kosovu, Marković je kazao da je uvjeren u jasnu namjeru kosovske Vlade da na bazi donijetih dokumenata popravi njihov položaj.

On je pozvao predstavnike i građane crnogorske zajednice na Kosovu da vjeruju kosovskoj Vladi i da vjeruju u kvalitetnu budućnost odnosa dvije država i po tom pitanju.

Marković je, u odgovoru na pitanje o demarkaciji granične linije, saopštio da Crna Gora želi da, kao dobar susjed i prijatelj, pomogne da se to pitanje razriješi i da se dođe do sporazuma o državnoj granici.

"Mi ne želimo da u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem. U nastavku dijaloga tražićemo najbolja rješenja kako bi imali ratifikovan Sporazum i kako bi Kosovo na taj način dobilo novu, veliku priliku kada je u pitanju evropska integracija“, poručio je Marković.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, je na pitanje novinara u vezi statusa crnogorske zajednice koja živi na Kosovu, saopštio da su neki zahtjevi već ispunjeni i da je kosovska Vlada već usvojila strateški dokument.

„Na Kosovu postoji jedinstvo da se poštuje pozicija i zahtjevi crnogorske zajednice na Kosovu. Postojala je spremnost odavno da se odobri jedna ustavna pozicija crnogorske zajednice. Kašnjenja nijesu rezultat suprotstavljanja toj poziciji, više je bilo pitanje koje traži dvije trećine i promjenu jednog člana Ustava, ali ima napretka u tom pravcu“, dodao je Haradinaj.

On je potvrdio da je vođen razgovor i o temi demarkacije i poručio da postoji dobra volja da se pronađe izlaz iz postojeće situacije.

Sve vijesti