Sud naložio da se i Vukčević vrati u Savjet RTCG!

Autor:

Osnovni sud u Nikšiću donio je privremenu odluku kojom je naloženo da se režiser Nikola Vukčević vrati u Savjet RTCG roku od osam dana! Ista odluka ranije je donijeta i u slučaju Gorana Đurovića.

0
A- A A+
Nikola Vukčević Foto: MONDO

  Skupština tako sada imaju rok od tri dana da vrati Vukčevića na mjesto člana Savjeta, i isto toliko vremena za prigovor.

 Skupština je razriješila Vukčevića na predlog Administrativnog odbora nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije 10. oktobra 2017. godine, ocijenila da je on u sukobu interesa.

On je tvrdio da nije u sukobu interesa, odnosno da zbog honorara za snimanje dokumentarca, koji nije povezan sa RTCG, nije prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

U zajedničkom saopštenju Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Instituta alternativa i Centra za monitoring i istraživanja ova odluka Osnovnog suda u Nikšiću je pozdravljena i ocijenjena kao snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije.

Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone ove države bi dalje štetila državnom interesu Crne Gore. Stoga, očekujemo da Skupština odnosno vladajuća većina hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, a što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Nikole Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjava inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine”, navodi se, između ostalog, u saopštenju pomenutih NVO.

Sve vijesti