Kako da budete tip-top bez teretane

Autor:

Ovako...

Mnogi ne mogu sebi da priušte odlazak u teretanu - neko nema novca, neko nema vremena, a neko jednostavno ne voli taj vid rekreacije.

Bez obzira na to koji su vaši razlozi, mi vam nudimo neke druge načine da smršate ili se samo zategnete, da budete zdravi, pre svega.

Prvo: Napravite plan

Razmislite dobro - koji vid treninga vam je najzanimljiviji? Džoging, bicikl, preskakanje kanapa, igre s loptom, plivanje, vežbe na pilates lopti?

Kada odlučite šta će od svega toga biti vaš sport, ili ćete možda kombinvati nekoliko različitih rekreacija, napravite raspored - koliko puta nedeljno i u koje tačno vreme ćete moći time da se bavite.

Raspored pravite na nedeljnom nivou i pridržavajte ga se.

Drugo: Ne odustajte

Kontinuitet je ključ svakog uspeha, pa i kada je vaše telo u pitanju. Nemojte da vas nešto spreči da se bavite svojim sportom - čak ni glavobolja nije izgovor, a ni kiša, sneg... i slično.

Za sve vremenske uslove postoji odgovarajuća oprema, a glavobolja često prestane već nakon prvog istrčanog kruga na stazi. Probajte - ako se bol pojačava, onda nismo u pravu i nemojte rizikovati - prekinite i vežbajtesutra.

Treće: Neka vam to postane navika

Kao što operete sudove nakon ručka, očešljate se pre nego što izađete iz svoje kuće, ugasite svetlo, tako i vežbanje treba da postane vaša navika, skoro rutinska stvar.

To će se destiti samo ako budete uporni - prvo treba da se navikne vaše telo, a zatim i vaš um.

Za to vam je potrebna motivacija, i to stalna. Vizualizujte ono što želite da postignete sa svojim telom. Gledajte garderobu u koju sada ne možete da uđete ili vam loše stoji, i radujte se što ćete se uskoro i vi u tome šepuriti.

Četvrto: I malo je bolje nego ništa

Ako vas zadesi gust raspored na poslu, ili vas nešto drugo spreči da vežbate onoliko koliko ste planirali, uradite svakoga dana makar 10 minuta nešto za svoje telo: nekoliko čučnjeva, izdržaj od minut, dva, desetak trbušnjaka.

Za takve vežbe vam je dovoljno svega nekoliko kvadrata u stanu u kojem živite, tako da izgovora nema.

Ako imate stepenište u zgradi nemojte više nikada da koristite lift, a kada imate vremena trčite gore - dole koliko vam prija.

Peto: Ne sme vam biti dosadno

S obzirom na to da vežbate bez trenera i nadzora, dosada može biti velika pretnja vašim treninzima. Postoji nekoliko načina da se izborite s tim.

Pre svega, ne ponavljajte svakoga dana iste vežbe. Zatim, pustite muziku koja vam prija, slušajte neku zanimljivu radio stanicu, a možete povremeno da vežbate i u nekom zanimljivom društvu.

Šesto: Male promene za veliki napredak

Razmislite o tome koliko dugo tokom dana sedite i kako to možete da smanjite?

Ovo su neki predlozi:
- idite peške na posao, ili barem nekoliko stanica ranije izađite iz prevoza, parkirajte svoj auto dalje od kancelarije
- hodajte dok telefonirate
- očistite kuću sami, bez tuđe pomoći
- kuvajte stojeći: seckanje, mešanje i slično može da se obavi i bez stolice
- za lift smo se već dogovorili da ga ne koristite, osim kada nosite nešto teško.

Sve vijesti