Novi projekat: Crna Gora filmska destinacija

Autor:

Ministrar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Filmskog centra, Sehad Čekić potpisali su danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta pod nazivom Crna Gora filmska destinacija / Montenegro Film Destination

0
A- A A+

  “Taj projekat će dati kratak osvrt na istorijat crnogorske kinematografije, obezbijediti informacije o procedurama za snimanje i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o konkursima za podršku kinematografskim projektima, koje je prošle godine sproveo Filmski centar.

Iz Ministarstva je saopšteno da su dodijeljena sredstva za realizaciju 21 filma, među 50 prijavljenih projekata koji su ispunili uslove konkursa.

"Uspostavljanje Filmskog fonda, iz kojeg će se sredstva koristiti za sprovođenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije i stvaranje uslova za primjenu uredbe o bližim kriterijumima za, način i postupak za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela, biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su naveli, kako je saopšteno iz Ministarstva da se ove godine očekuje donošenje značajnog dokumenta, Nacionalnog programa razvoja kinematografije 2018. - 2023, čiji će nacrt biti izrađen u prvom kvartalu.

“Nakon toga će biti organizovana javna rasprava i omogućeno da svi zainteresovani u ovom sektoru doprinesu, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji”, kazali su u saopštenju.

Bogdanović je, kako su naveli, ocijenio da je razvoj kinematografskog sektora izuzetno važan , kao i njegovo uključenje u međunarodne evropske tokove i naveo da je Ministarstvo kulture ovogodišnjim budžetom već obezbijedilo 116 hiljada eura, koliko je procijenjeno da će iznositi godišnja članarina.

“Kada je riječ o pristupanju potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages, sagovornici su ocijenili da je neophodno u ovoj godini realizovati sve aktivnosti kako bi producenti dobili mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz ovog fonda”, zaključeno je u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti