ATENTAT: Ubijen Oliver Ivanović!

Autor:

Nepoznati napadači upucali su Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici. Vest o ubistvu potvrdio pravni zastupnik Ivanovića. Policija traga za napadačem. Nađen zapaljen automobil...

2
A- A A+
oliver ivanović Foto: Mondo/Goran Sivački

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica gdje su se ljekari borili za njegov život.

Vijest o smrti Ivanovića potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić. On je izjavio da je Ivanović zadobio više prostrijelnih rana.

Da je Ivanović preminuo potrđeno je i iz Tužilaštva u Mitrovici, a saopšteno je i da je Ivanović ubijen iz vozila u pokretu, javlja KTV. Automobil je pronađen u Zvečanu, javlja kosovski kallxo.com, koji objavljuje i fotografije vozila.

Direktor Bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da Oliveru Ivanoviću nije moglo da se pomogne, te da je preminuo nakon što je više puta upucan u gornji dio tijela.

Hitna sjednica Saveta za nacionalnu bezbjednost!

U toku je blokada oko mjesta zločina, javio je prethodno TV Pink.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da su policijske jedinice na listu mjesta i da su pronađeni "određeni dokazi".

Pored toga, u ulici Vojvode Putnika pronađeno je zapaljeno vozilo bez registarskih oznaka, rekao je Bojić.

Ivanović je primljen u KC Kosovska Mitrovica bez znakova života, ljekari su pokušavali da urade reanimaciju, ali on nije davao nikakve znakove života.

"Preuzete su potrebne mjere, do 9.15 nije došlo o uspostavljanja srčane funkcije", rekao je Milan Ivanović na konferenciji za novinare u KC Mitrovica.

Potresno: Oglasila se supruga Olivera Ivanovića

I na prijemu je bio bez znakova života, rekao je on.

"Konstatovane su povrede grudnog koša nanijete vatrenim oružjem. Ima je najmanje pet rana u gornjem dijelu grudnog koša", rekao je Ivanović

U 9.30 ljekari su proglasili smrt.

Sve vrijeme ispred sale su čekali Oliverova supruga i brat, kao i brojni saradnici iz stranke.


"Obistinile su se naše najgore slutnje, ljekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspjelo. On ima više prostrijelnih rana u gornjem dijelu tijela i nažalost sa time nije mogao da se izbori", rekao je advokat Vlajić Tanjugu.

On nema informacija o tome kako je došlo do tragičnog događaja.

"To se desilo ispred ulaza u njegovu kancelariju, kada je krenuo na posao", rekao je Vlajić.

PRONAĐEN ZAPALJEN AUTOMOBIL UBICE?

U Mitrovici vlada panika među srpskim stanovništvom, navodi novinar Mladen Mijatović.

Pronađen je zapaljen putnički automobil, "opel astra" nekoliko stotina metara od lica mjesta. Pretpostavlja se da je ubica pobjegao upravo tim automobilom. Automobil je na meti istrage nadležnih organa.

Veliki broj policijaca je ispred bolnice i u svim djelovima grada.

Ubica je ispalio najmanje četiri metka iz pištolja, a pošto okvir za taj pištolj ima veći kapacitet, da li je bilo više metaka, biće utvrđeno tokom obdukcije. Na Ivanovića je pucano iz zasjede.

Zamenik načelnika kosovske policije Besim Hoti rekao je za TV Pink da su sve policijske snage aktivirane i tragaju za napadačima.

Hoti kaže da su bukvalno sve jedinice na terenu. Cijela sjeverna Kosovaska Mitrovica je u blokadi, ispred stranke, bolnice, ali i na mjestu gde je pronađen zapaljeni automobil.

Na Ivanovića je, kako je prvobitno javljeno, pucao nepoznati muškarac iz pištolja.

Po navodima svjedoka, Ivanovića je ispred zgrade u kojoj su stranačke prostorije ugledala prolaznica posle čega je ubrzo stigla Hitna pomoć.

POLITIČAR, STRUČNJAK, OTAC TROJE DECE

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

 Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mjestu zamjenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

SLOBODAN: Oliver Ivanović konačno može i van kuće

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Oliver Ivanović je 21. januara 2016. godine osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen 14. aprila 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici. Tu presudu je poništio apelacioni sud. Njemu je 21. aprila prošle godine ukinut kućni pritvor, i on je bio konačno na slobodi posle tri i po godine.

Uhapšen je 27. januara 2014. godine.

Bio je oženjen i otac tri sina.

Tagovi:
Sve vijesti