"Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera"

Autor:

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je povodom izjava srpskih zvaničnika da se on ne bavi vradžbinama.

2
A- A A+
Amfilohije Foto: MONDO/Anto Baković

  Prethodno je generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković rekao da se mitropolit Amfilohije bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se nameće pitanje ko se bavi vradžbinama on ili predsjednik Srbije

 Aleksandar Vučić.

“Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981.godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vrijeme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu. I kada je ubijen Milinčić u Samodreži, a zamalo i njegova majka. Mučenica i izgnanica sada živi u Beogradu bez hljeba. E, to bi trebalo da pomenu i Vučić i Selaković", kazao je za Dan mitropolit Amfilohije, ističući da ga čudi Selakovićeva izjava i priča koju je ispričao.

Mitropolit je naglasio da su oni još 1981. godine počeli da brane Pećku patrijaršiju i Kosovo, zbog čega su se i tada neki ljutili.

“Da su nas onda poslušali, ne bi se dogodilo ono što se dogodilo 1988.godine i 1989. godine, to nasilje. Prema tome, neka ta gospoda malo smanje svoje priče i neka ne traže sada u ovo vrijeme od uglednih ljudi u Srbiji nekakav dijalog. Kakav dijalog? Ako je njega narod izabrao za predsjednika Srbije, onda je on na sebe preuzeo odgovornost. Ne može je sa sebe skinuti i prenijeti je na bilo koga drugog, što on očito i pokušava “, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da se ne može tražiti rješenje za Kosovo od onih koji su nas bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, jer bi oni trebalo da se pokaju, a ne da ih slušamo.

“Vučić na jedan bezuman način danas traži rješenje za budućnost Kosova od onih koji su izvršili nasilje na Kosovu i Metohiji, koje je gore i od današnjeg nasilja tamo, gore i od onog za vrijemena sultana Murata. Takvi koji su bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, izvršili takve zločine, oni bi trebalo da se pokaju, a ne da ih mi slušamo”, istakao je mitropolit Amfilohije.

On smatra da to mogu da čine samo bezumni ljudi.

“Nadam se da Vučić ne spada u takve, kao ni oni koje je danas izabrala Srbija i koji su na njenom čelu”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Sveštenstvo mitropolije podržava Amfilohija

On je objasnio da je 2013. godine održao opelo Ivici Dačiću, koji je tada bio predsjednik Vlade Srbije, a ne Vučiću, prenosi Dan.

“I on je sada, kaže, vaskrsao. Ja sam mu odgovorio da ćemo vidjeti. Hvala Dačiću, jer kada sam bio u Buenos Ajresu on je došao u našu sabornu crkvu i tamo je bio naš gost”, kazao je mitropolit Amfilohije.

On je prije nekoliko dana izjavio da se boji da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova.

Na tu izjavu reagovao je generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković, tvrdeći da mitropolit crnogorsko-primorski govori nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja.

“O izjavama Amfilohija Radovića mogao bih da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čovjeka koji je Vučiću dva puta držao opelo. On se bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja”, rekao je Selaković za RTS i dodao da “srpski predsjednik neće voditi politiku dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima.

Premijer Srbije Ana Brnabić nije se oglašavala povodom mitropolitovih izjava.

Direktor vladine kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić kazao je da je mitropolit Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i da je zagazio “u blato srpske opozicione politike".

“Mitropolit Amfilohije je ovom izjavom održao opelo svom crkvenom pozivu i svrstao se u red političara”, naveo je Đurić.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da mitropolit crnogorsko-primorski ne treba da dijeli ljude na patriote i izdajnike, navodeći da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rješenje. Ona je rekla da je Vučić poslednji čovjek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i Srbima koji tamo žive.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da od kletvi Amfilohija Radovića nijedan Srbin na Kosovu i Metohiji nije ojačao, “ali je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija".

Sve vijesti