Opozicija će imati bar tri kandidata

Autor:

Čelnici građanske opozicije najvjerovatnije neće razgovarati o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore, zbog čega će opozicione partije na izbore izaći sa najmanje tri kandidata, pišu Vijesti.

0
A- A A+Iako je krajem novembra pominjana mogućnost pregovora o zajedničkom kandidatu, prema tvrdnjama sagovomika Vijesti, male su šanse za organizovanje zajedničkog sastanka zbog nesuglasica unutar građanske opozicije.

Do neslaganja je došlo nakon odluke Demokrata i Građanskog pokreta URA da počnu pregovore o koaliciji, iako je prethodno razmatrana mogućnost širokog saveza građanskih opozicionih partija.

Partijski organi su ovlastili čelnike Aleksu Bečića i Dritana Abazovića da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu i formiranju saveza na lokalnim izborima u maju kao i parlamentarnim izborima.

Prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, iz Socijaldemokratske partije (SDP) obavjestili su ostatak opozicije da nema smisla organizovati sastanke, nakon odluke Bečiča i Abazovića da pregovoraju bez znanja ostalih.

“Nema smisla razgovarati o zajedničkom kandidatu, kad se već formiraju koalicije i nameću favoriti. To bi samo značilo gubljenje vremena”, kazao je sagovornik Vijesti.

Iako će opozicione partije svoje kandidate predstaviti tek nakon što predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, zakaže predsjedničke izbore, funkcioneri građanske opozicije u neformalnim razgovorima tvrde da će URA i Demokrate vjerovatno imati zajedničkog kandidata, dok će SDP i Demokratski front (DF) predložiti svoje.

Iako je potpredsjednik pokreta URA, Neđeljko Rudović, za RTCG rekao da je Abazović perspektivan kandidat i jak kandidat, prema navodima sagovomika Vijesti izvjesno je da će kandidat te dvije partije biti Bečić.

Iako u partiji još nijesu razgovarali o predsjedničkom kandidatu, SDP bi na izborima mogao predstavljati stranački lider Ranko Krivokapić ili članica predsjednštva Draginja Vuksanović.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Boris Raonić, smatra da je zajednički kandidat opozicije u ovom trenutku nemoguća misija.

“U takvoj atmosferi za očekivati je da Krivokapić bude kanidat koji će time podići rejting partije. DF neće žrtvovati nijednog od lidera i kroz nezavisnog kanidata pokazaće svoju spremnost za saradnju. URA i Demokrate će se dogovoriti, dok će Aleksandar Damjanović, ako uspije u Beranama i Ulcinju, ići u kampanju i ući na velika vrata. Uz par egzotičnih kanidata koji će teško skupiti potpise, pravi se atmosfera u kojoj Milo Đukanović, sa dobijenim agremanom moćnih partnera, lagodno ulazi u kampanju”, smatra Raonić.

DF će najvjerovatnije kandidaovati nekog od svojih funkcionen iako su pozivali ostatak opozicije da se okupi oko nestranačkog kandidata. Prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, male su šanse da bivši ministar policije Andrija Jovićević bude kandidat DF-a, iako se sa njime intenzivno razgovaralo.

Sagovornik Vijesti upućen u pregovore tvrdi da Jovićević nije želio da uđe u kampanju bez jasne strategije i međunarodne podrške.

"Najizvjesnije je da za kandidata predložimo nekog od članova predsjedništva, ali je i tu izbor sužen s obzirom na sudske procese koji se vode protiv naših funkcionera", kazao je sagovornik Vijesti.

Tagovi:
Sve vijesti