Tramp uzdrmao svijet: Priznao Jerusalim

Autor:

Američki predsjednik Donald Tramp priznao je večeras Jerusalim prijestonicom Izraela.

0
A- A A+

On je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premještanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, javio je AP.


Tramp je dodao da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku.

"Odlučan sam da je došlo vrijeme da se zvanično prizna Jerusalim kao prestonica Izraela. To je najbolje u interesu SAD i u interesu procesu rešavanja situacije na Bliskom istoku", rekao je večeras Tramp novinarima u Beloj kući.

On je rekao da su SAD duboko opredijeljene da pomognu da se postigne mirovni sporazum prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima.

"Učiniću sve u mojoj moći da pomognem da se isposluje takav sporazum", rekao je Tramp u Bijeloj kući.

On je dodao da dosadašnje nepriznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela nije učinilo ništa da se postigne mir.

Netanijahu pozdravlja Trampovu odluku

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je danas kao "istorijsku" odluku američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i premjesti ambasadu SAD u taj grad. Netanijahu je pozvao druge zemlje da slede postupak SAD i premeste svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim, prenosi Rojters. Izraelski premijer je u ranije snimljenoj video poruci rekao da svaki mirovni dogovor s Palestincima mora da uključi Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

"Ne možemo ostvariti napredak ako stalno ponavljamo iste greške i neuspjehe iz prošlosti. Novi izazovi zahtijevaju nove pristupe", rekao je Tramp, dodajući da je ovo je novi pristup rješavanju sukoba na Bliskom istoku.

Tramp je podsjetio da više od 20 godina svaki njegov prethodnik odbijao da prebaci ambasadu u Jerusalim i da prizna taj grad kao glavni grad.


Američki predsjednik je rekao da naložio Stejt departmentu da razvije plan relokacije američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Jerusalim mora da ostane sveto mjesto za sve tri velike religije", rekao je Tramp, dodajući da su SAD spremne da podrže rješenje koje podrazumeva dve države, ako to dve strane tako žele.

Jerusalim kao sveti grad, u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja na teritorijama koje su namenjene Palestincima, prenio je ranije danas Bi-Bi-Si.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom prijestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1967. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalim kao svoju prijestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se riješi vjekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodjeli teritorije pre 1967. sada više nemaju smisla.

Sve vijesti