Otvoren počasni konzulat Finske u Baru! (FOTO)

Autor:

Bjeliši 158 od sinoć je i zvanično adresa počasnog konzulata Finske u Baru.

Otvoren počasni konzulat Finske u Baru! (FOTO) Foto: MONDO/Mladen Stojović

Na istoj adresi stanuje i trofejni košarkaški trener, aktuelni šef stručnog štaba Mornara, bivši selektor mlade reprezentacije i nekada košgeter najpopularnijeg barskog sportskog kolektiva Mihailo Pavićević.

Ne slučajno: Pajo, kako Barani zovu Mihaila duže od pet decenija, nedavno je imenovan za počasnog konzula Finske u Crnoj Gori. Finci su tako iskayali poštovanje treneru koji je među najzaslužnijima za podizanje kvaliteta i popularizaciju „kraljice igara“ u njihovoj zemlji ali i povjerili Pavićeviću dužnost da i oficijelno zbližava dva naroda.

Nisam mogla da zamislim ljepši razlog da upoznam ovaj divni grad nego što je otvaranje počasnog konzulata Finske u Baru. Bilateralni odnosi između Finske i Crne Gore su dobri ne samo na nivou dvije Vlade, već i dva naroda a tome je veoma doprinio i čovjek kome smo povjerili za nas veoma važnu funkciju da bude naš počasni konzul u Crnoj Gori. Mi u Finskoj pamtimo Mihaila Pavićevića po sjajnim rezultatima koje je ostvario kao trener Honke s kojom je osvojio pet titula. Bio je biran za najboljeg trenera u Finskoj a ostavio je dubok trag i na polju zbližavanja dva naroda”, poručila je na svečanosti povodom otvaranja počasnog konzulata Finske u Baru državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Finske Pirkko Hämalainen.

 Ona je poželjela puno uspjeha Pavićeviću na novom zadatku i ujedno se zahvalila Divni i Slobodanu Popoviću zbog toga što su preporučili Pavićevića Finskoj kao kandidata za počasnog konzula ove države u Crnoj Gori.

Nisam vjerovao da će me moja košarkaška priča odvesti 2000. godine u daleku Finsku. Još manje da ću u ovoj divnoj zemlji provesti najljepši period života. Otišao sam tamo kao turista, a ostao devet godina kojih se sjećam s nostalgijom jer ima mnogo razloga zbog kojih mogu da kažem da Finsku doživljavam kao svoju drugu domovinu”, rekao je Pavićević, nakon što se zahvalio na izuzetnom povjerenju i časti koja mu je ukazana od finske Vlade.

Mihailo Pajo Pavićević je pored pet trofeja državnog prvaka sa Honkom osvojio i titulu prvaka SR Jugoslavije sa Crvenom zvezdom a dubok trag ostavio je i u Kini gdje je sa Liaoningom stigao do finala plej ofa.

Finska je jedna od najuređenijih država u svijetu i to je još jedan od razloga zašto ovo priznanje doživljavam kao najveće koje sam do sada doživio”, dodao je Pavićević i zahvalio se svom prijatelju Slobodanu Bobu Popoviću i njegovoj suprugi Divni kao I Milanu Pajoviću što su ga preporučili finskoj Vladi kao kandidata za počasnog konzula.

Izvor: YouTube


Svečanom koktelu u sinoć otvorenom konzulatu Finske u Baru prisustvovali su pored predsjednika barske opštine Dr Zorana Srzentića, ambasadora Finske u Beogradu Perti Ikonena, brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života grada i konzul Crne Gore u Turskoj dr Akkan Suver.

Čestitam našem sugrađaninu Mihailu Pavićeviću na izuzetnoj časti koja mu je ukazana. To je čast ali i obaveza koja nameće da utiče da se odnosi između Bara i Crne Gore sa Finskom podignu na još veći nivo. Od svog rodnog grada će sigurno dobiti podršku na tom putu”, rekao je Dr Srzentić.

Sve vijesti