Smanjenje deficita, zaduženje samo za razvoj

Autor:

Rast izvornih prihoda, poboljšana kontrola rashoda, smanjenje budžetskog deficita i manja potreba za zaduživanjem ključne su odrednice budžeta Crne Gore za narednu godinu,saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

0
A- A A+

  „Projektovani izvorni prihodi za narednu godinu veći su 153,6 miliona eura ili 9,9 odsto“, kazao je Simović na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

Kada je u pitanju poboljšana kontrola rashoda, Simović je objasnio da to podrazumijeva bolju raspodjelu i efikasnije upravljanje rashodima.

„Deficit budžeta za narednu godinu projektovan je na 116,2 miliona eura, odnosno 2,6 odsto, što je umanjenje za 117,5 miliona eura , odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za ovu godinu“, rekao je Simović.

On je naveo da je predviđeno smanjenje zaduživanja za 158,3 miliona eura ili 35 odsto, čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

„Zaduživanje će biti isključivo za razvoj i refinansiranje dospjelog duga. Svi ostali budžetski troškovi biće finansirani iz izvornih prihoda države“, objasnio je Simović.

On smatra da tako koncipiran budžet daje garanciju socijalne sigurnosti građana i redovnog servisiranja svih javnih funkcija.

„Budžet garantuje redovnost isplata svih vrsta socijalnih davanja i penzija uz osiguranje njihovog rasta uz očuvanje postojećeg nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru“, kazao je Simović.U cilju sprovođenja Vladinih politika predviđena su povećanja u podršci sistemu zapošljavanja, razvoju preduzetništva, ulaganju u turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj, podršci sudstvu, tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

Simović je saopštio da budžet nosi i snažnu podršku društvu znanja i razvoju preduzetništva.

„Budžet za narednu godinu karakterišu i veća podrška obrazovanju, povećanjem budžeta za prosvjetu i Univerziteta Crne Gore, kao i znatno većoj podršci razvoju nauke“, rekao je Simović.

Budžetom je predviđena snažnija podrška zdravstvu, koja će iznositi 205,3 miliona eura, sa ciljem unaprijeđenja nabavke ljekova i medicinskih sredstava, materijalnih troškova i liječenja van sistema javnog zdravstva.

„Budžet je u funkciji povevećanja konkurentnosti, razvoja ekonomije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja“, poručio je Simović.

Kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno je finansiranje projekata vrijednih 287,7 miliona eura i to kroz nastavak realizacije projekta izgradnje autoputa Bar - Boljare, za šta je u narednoj godini planirano 210 miliona eura.

„Pored toga, obezbijeđena su povećana sredstva za nastavak rekonstrukcije i investiciono održavanje željezničke infrastrukture“, dodao je Simović.

On je rekao da Vlada očekuje da će te komponente budžeta dati maksimalan doprinos jačanju makroekonomske stabilnosti, daljem ekonomskom rastu, novim zapošljavanjima i daljem unaprijeđenju životnog standarda građana.

Simović je naveo da se budžet za narednu godinu donosi nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unaprijeđenju stabilnosti finansijskog sektora i ostvarenog značajnog rasta ekonomije.

„Ohrabreni ostvarenim, odlučni smo da nastavimo sa dinamičnim i održivim ekonomskim rastom i ostvarenjem vizije napretka ukupnog društva i unaprijeđenjem kvaliteta života svih građana“, kazao je Simović.

On je dodao da je ostvareni ekonomski rast po najvećoj stopi u regionu i među najvišim u Evropi, podsticaj, ali i zadatak više za narednu budžetsku godinu.

„Ekonomski razvoj kojem težimo podrazumijeva diverzifikaciju ekonomije, promjeni njene strukture, otvaranje novih preduzeća, povećanje zaposlenosti i konkurentnosti po osnovu veće inovativnosti i jačanje izvoznih mogućnosti“, rekao je Simović.

On je kazao da je važan cilj i sve veća potreba razvoj ljudskih resursa, unaprijeđenje obrazovanja, uspostavljanje i promovisanje društva znanja, rast preduzetništva, podrška inovacijama i novim tehnologijama.

„Neophodno je nastaviti sa dosljednim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije i intenzivirati proces evropskih integracija“, naveo je Simović.

Tagovi:
Sve vijesti