MA želi dva nova aviona!

Autor:

Montenegro Airlines bi, ukoliko Vlada prihvati plan restrukturiranja i razvoja koji je pripremilo novo rukovodstvo komanije, mogao postati prva aviokompanija u Evropi koja će koristiti najnovije ostvarenje američkog proizvođača aviona.

1
A- A A+
montenegro airlines MA avion aerodrom Foto: MONDO/Danilo Jauković

  Boeing B-737 MAX 7 je posljednja i najmodernija varijanta najpopularnijeg i najproizvođenijeg putničkog aviona na svijetu, Boeinga 737. Cijena jednog takvog aviona čiji će prvi primjerak iz fabrike izaći u januaru, iznosi 90,2 miliona USD.

Izrada prvog primjerka tog novog aviona je u poodmakloj fazi u Boeingovoj fabrici u Rentonu, a do sada je naručeno ukupno 65 primjeraka te letjelice koja uživa imidž uskotrupnog aviona sa najvećim doletom na svijetu.

Među naručiocima modela B-737 MAX 7 je i američka grupacija Air Lease Corporation (ALC), jedan od većih svjetskih igrača na tržištu izdavanja u operativni zakup novih ili polovnih aviona, koja je crnogorskoj kompaniji i dala ponudu za zakup tih aviona.

U poslovodstvu MA su izračunali da bi uvođenje u flotu dva MAX-a 7, godišnje operativne troškove MA uvećalo oko 1,5 milion do dva miliona eura po avionu, ali bi se oni gotovo u potpunosti odmah anulirali kroz veći stepen iskorištenosti novih aviona i njihov veći raspoloživi putnički kapacitet.

Uzimanje novih vazduhoplova u takozvani operativni zakup jedan je od najčešćih mehanizama koji avio-kompanije u svijetu koriste da brzo i efikasno povećaju ili obnove svoju flotu.

MA već nekoliko godina primjenjuje takve aranzmene sa najvećom svjetskom lizing kućom za avione, američkim GECAS-om, od kojeg su uzeli u operativni zakup dva od svoja ukupno tri aviona tipa Embraer E-195.

%MCEPASTEBIN%

Sve vijesti