Vlada: Budžet planiran na oko dvije milijarde eura

Autor:

Vlada je utvrdila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, prema kojem je on planiran na iznos od nešto preko dvije milijarde eura i baziran je na izvanrednim finansijskim i ekonomskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini.

0
A- A A+

  Vlada je usvojila i Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od ove do 2020. godine, kojim je projektovala realan ekonomski rast od četiri odsto u ovoj godini, a tri odsto u narednoj.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je na sjednici ocijenjeno da je izvršna vlsat u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje programska opredjeljenja i ciljeve.

Na sjednici je saopšteno i da je Predlog budžeta za narednu godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija, koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine.

“Razvojna komponenta budžeta posebno se ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama”, navodi se u saopštenju.

Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je, kako su dodali, budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

Vlada će se, kako je najavljeno, u vođenju fiskalne politike i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta.

Sve vijesti