NAREDBA: Uništiti sve palme napadnute "surlašem"!

Autor:

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je lokalne uprave na primorju da hitno unište palme napadnute crvenim palminim surlašem.

NAREDBA: Uništiti sve palme napadnute "surlašem"! Foto: MONDO/Mladen Stojović

Uprava poziva sve držaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na primorju, s obzirom da je na osnovu pregleda feromonskih klopki na prisustvo crvenog surlaša u više primorskih opština konstatovano značajno povećanje broja imaga u klopkama, u odnosu na prethodni pregled“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, za efikasno sprovođenje fitosanitarnih mjera u borbi protiv palminog surlaša presudno je da lokalne uprave odreaguju brzo i efikasno, pokazujući odgovoran odnos prema problemu palminog surlaša koji narušava pejzažni ambijent u primorskim sredinama.

Apelujemo na organe lokalnih samouprava da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru“,rekli su iz Uprave.

Na taj način, kako dodaju, stvoriće uslove da infestacioni potencijal palminog surlaša svedu na minimum za narednu godinu.

Dodatno, eliminišu se i bezbjednosni rizici po stanovništvo, s obzirom na opasnost od obaranja stabala uslijed jakih vjetrova koji su česta pojava na primorju. Imajući u vidu vremenske uslove i činjenicu da je primijećena velika aktivnost imaga (registrovan masovan let u okolini klopki), apelujemo na sve držaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na cijelom primorju“, rekli su iz Uprave.

Oni poručuju da za tretiranje treba koristiti preparate na bazi dimetoata ili hlorpirifosa.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Upavom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pružiće lokalnim upravama na primorju stručnu podršku“, poručeno je iz Uprave.

Tagovi:
Sve vijesti