Vlasnik Porto Skadar Lake rizorta dao riječ

Autor:

Većinski vlasnik budućeg kompleksa Porto Skadar lake, francuski biznismen Lionel Sonigo, obećao da će sačuvati ekološko carstvo skadarskog jezera

Vlasnik Porto Skadar Lake rizorta dao riječ Foto: MONDO/Mladen Stojović

Ulazak indijske hotelske grupe Oberoi u projekat Skadar Lake značajan je za crnogorski turizam, jer jedan od najluksuznijih svjetskih lanaca hotela dolazi u Evropu preko Crne Gore, ocijenio je većinski vlasnik budućeg kompleksa, francuski biznismen Lionel Sonigo.

To je, kada govorimo o rangu investitora, novi Peter Munk u Crnoj Gori“, kazao je Sonigo za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će za četiri godine dobiti luksuzni turistički eko-rizort u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, koji grade Montenegro Resort Company, italijanska građevinska kompanija Pizzarotti i indijski hotelski lanac Oberoi grupa.

Ekskluzivno, ekološko turističko naselje, biće smješteno na poluostrvu Biški rep. Kompleks The Oberoi Luxury Resort and Spa Skadar Lake, koji je ranije bio poznat kao Porto Skadar lake, imaće hotel sa 51 apartmanom i 30 vila za iznajmljivanje.

 Sonigo je kazao da će izgradnja hotela početi naredne godine, a završetak radova očekuje se krajem 2022. godine.

Iako se u Crnoj Gori već suočavao sa negativnom kampanjom, Sonigo je rekao da je tako sa svim velikim projektima.

Ovo je veliki projekat za Crnu Goru koji će izmijeniti njenu budućnost. Meni je važno da imam podršku lokalnog stanovništva koje jedva čeka da počnemo gradnju“, poručio je Sonigo.

On je dodao da će sačuvati to ekološko carstvo.

Veoma mi se svidjela crnogorska obala i pomislio sam da bih tamo mogao kupiti imanje i napraviti kuću, ali su cijene zemlje tada bile previsoke. Onda sam otišao sjeverno i naišao sam na jezero. Nikada ranije nijesam čuo za Skadarsko jezero. Odmah sam se zaljubio u njega i provodio sam dane i dane na svim djelovima jezera. Ono je za mene ekološko carstvo, oaza mira i blizak kontakt s pravom prirodom, a to ne možete pronaći nigdje u Evropi“, tvrdi Sonigo.

On je dodao da je radio svuda po Evropi i da je Skadarsko jezero je najljepše mjesto koje je ikada vidio.

To je unikatno mjesto i dajem vam riječ da ću sačuvati njegovu ljepotu“, rekao je Sonigo.

On je naveo da je zadovoljan saradnjom sa državnim organima tokom dosadašnje realizacije projekta.

Već deset godina radimo na ovom projektu. To je bio veliki proces, jer se radi o zemljištu koje je na teritoriji nacionalnog parka. Sve te procedure su i u Crnoj Gori, i u drugim zemljama, veoma duge. Zadovoljni smo saradnjom i sa relevantnim ministarstvima i smatramo da je Vlada otvorena za nove investicije. Administracija je svugdje komplikovana stvar, ali smo zadovoljni tretmanom u Crnoj Gori“, saopštio je Sonigo.

On smatra da će Porto Skadar lake biti najljepši eko-rizort na svijetu.

Spojićemo luksuz i netaknutu prirodu, jer unikatno Skadarsko jezero svojom ljepotom pruža tu mogućnost. Bogati gosti traže mir kakav pruža Skadarsko jezero, ali se ne žele odreći luksuza, niti da sve vrijeme provode u apartmanima. Porto Skadar lake će im deset mjeseci u godini osigurati odmor u pravoj divljoj ljepoti“, kazao je Sonigo.

Kada kompleks bude otvoren, u njemu će biti posla za domaću radnu snagu, a prema sadašnjim procjenama otvoriće se u sezoni oko 300 radnih mjesta.

Sonigo je zaključio da je Crna Gora na dobrom glasu u Francuskoj kao destinacija povoljna za investicije.