Gdje se uživa u najboljim kolačima u Crnoj Gori?

Autor:

Ovog petka biramo mjesto na kojem se uživa u najboljim tradicionalnim poslasticama u Crnoj Gori.

Gdje se uživa u najboljim kolačima u Crnoj Gori? Foto: MONDO

Iako su baklave, tulumbe, šampite, orasnice, princes krofne i ostali tradicionalni kolači još uvijek obavezni dio ponude slavljeničkih trpeza na ovim prostorima, klasičnih poslastičarnica u Crnoj Gori sve je manje.

Zatvaranje čuvenog Rekorda u Beranama, koju je decenijama držala porodica Abdurahman, u simboličkom smislu označilo je početak epohe nestajanja tradicionalnih poslastičarnica u Crnoj Gori.


Pred naletom novih ugostiteljskih i urbanističkih trendova, na sreću, još uvijek odolijevaju poslastičarnice Karađuzović i Korzo, koje predstavljaju zaštitni znak Starog Bara odnosno stare Podgorice...

Poslastičarnica Karađuzović, istina, u Starom Baru radi samo tokom ljetnje turističke sezone. Ova slastičarna je dio porodičnog biznisa Karađuzovića, ugledne barske familije koja porijeklo vodi iz Anadolije, iz mjesta „Karađoz“, što bi u bukvalnom prevodu sa turskog značilo crnooki. Riječ je, inače, o najstarijem aktivnom porodičnom biznisu u Baru! Ime radnje i logo firme ispisano je ćirilicom jer je osnovana 1934. godine ka daje ovo pismo bilo službeno u Baru.

Vrijeme je stalo u poslastičarnici Karađuzovića


Kao što su se beskompromisno držali izvorne recepture orijentalnih poslastica u svojoj porodičnoj manufakturi, Karađuzovići nisu željeli da odstupaju ni u ovom segmentu tradicije svoje firme zbog čega njihova radnja predstavlja simbol multietničkog Bara i kultno mjesto za sve starosjedioce grada pod Rumijom.

U slastičarnicama Karađuzović mijesi se ručno i bez aditiva a specijalitet kuće je Sultanov kolač.  Ljubitelji orijentalnih kolača pripremljenih po tradicionalnim receptima u Baru imaju priliku da uživaju u specijalitetima Karađuzovića u njihovoj prodavnici na gradskoj Zelenoj pijaci koja radi tokom cijelog dana.

FOTOGALERIJA poslastičarnica "Карађузовић"


Status kultnog mjesta uživa i poslastičarnica Korzo u Ulici Slobode u Podgorici. Ova poslastičarnica je tokom svog višedecenijskog života u centru Podgorice bila zatvorena samo jednom, na kratko 2015. godine, zbog prijave da nije izdavala fiskalne već obične račune. U vlasništvu je Muse Hamze koji slastičarnu održava u istom enterijeru po kojem je bila prepoznatljiva 70-ih godina prošlog vijeka.

I ponuda pa i specijalitet Korza ostali su isti – uz čuvene baklave, krempite i šampite, Podgoričani na ovom mjestu još uvijek mogu da uživaju i u nezvanično najboljem orijentalnom “kačamaku” u regionu (kombinacija sladoleda i šampite).

Poslastičarnica KorzoStatus kultnih mjesta za ljubitelje poslastica imaju i nikšićka Fontana i ulcinjski Holiday. Ove poslastičarnice takođe se drže tradicionalnih receptura orijentalnih ali i slastica tzv Bečke kuhinje. Tako recimo poslastičarnica Fontana važi za mjesto na kojem se jedu najbolje princes krofne u Crnoj Gori.

Najpopularnije mjesto za ljubitelje slatkog u Budvi je poslastičarnica Branka, osnovana 1968. godine. I ova slastičara poznata je po tome što čuva duh tradicije i u ponudi ali i ambijentu.

Najpoznatija poslastičarnica u Boki je Forza. Omiljeno mjesto ljubitelja slatkiša u Kotoru, odoljelo je naletu novih trendova postavljajući svoje pa je ova poslastičarnica poznata po tome što ima svoj internet caffe, biblioteku, galeriju i knjižaru! Ne slučajno ova poslastičarnica bila je nagrađena Zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu. S obzirom na lokaciju i tradiciju Kotora, u Forzi je akcenat stavljen na kolače Bečke kuhinje.

Poslastičarnice Forza, Holiday i Fontana


Ovo su poslastičarnice koje su, što zbog tradicije što zbog originalnosti I kvaliteta ponude, našim reporterima preporučene kao najbolje u vojim gradovima. Neke od preporučenih namjerno nismo uvrstili u ovu anketu čuvajući ih za sledeću, u kojoj će se glasati za mjesto u kojem se jede najbolji sladoled u Crnoj Gori. Neke su preskočene zbog toga što nije riječ o klasičnim poslastičarnicama već kafeterijama, picerijama, restoranima… koje će takođe učestvovati u nekim drugim anketama.

One tradicionalne poslastičarnice koje nismo uvrstili u anketu možete pomenuti u komentarima, pa ćemo i na taj način tražiti mjesto u kojem se uživa u najboljim tradicionalnim kolačima u Crnoj Gori. Naglašavamo “uživa”, jer nije riječ samo o ukusu već i o ambijentalnom i drugim ugođajima koji zahtijeva trenutak za slađenje.

A sada glasanje:


Sve vijesti