"Skidanje krsta je udar na pravoslavlje"

Autor:

Skidanje krsta cara Dušana sa Sat kule udar je na pravoslavno biće i inicirano kako bi se na tom pitanju pravile nove podjele u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije.

"Skidanje krsta je udar na pravoslavlje" Foto: MONDO/Danilo Jauković

Predsjednik podgoričkog odbora te stranke, Radoš Zečević, kazao je da je krst cara Dušana, koji je postavljen na Sat kuli u Podgorici nakon oslobođenja od viševjekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom, bio znak da je rodni grad njegovog pretka Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, postao zajednički simbol svih Podgoričana.

To, kako je rekao, nije urađeno suprotno volji muslimana iz Podgorice, „koji se tada nacionalno nijesu razlikovali od Crnogoraca, Brđana i Hercegovaca, jer da je tako, svakako da bi neko iskoristio vremena austrougarske, italijanske ili njemačke okupacije da ukloni to znamenje“.

Komisija da procijeni treba li krst na Sahat kuli

"Lakrdija vjerski simbol zvati pokazivačem strana"


„Današnja akcija skidanja krsta je u suštini inicirana od strane Demokratske partije socijalista i Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i jedne islamske obavještajne službe, kako bi se na ovom pitanju pravile nove podjele u Crnoj Gori, i to u pravoslavnom biću – na one koji su za krst i one koji su protiv“, naveo je Zečević.

Kako je kazao, tema koju su ranije nametali, a koja nije dala očekivanog rezultata – da li je Nemanjin grad Nemanjin ili tursko utvrđenje – nije podijelila pravoslavno biće, „jer se svi ponose činjenicom da je naš vladar rođen na obali Ribnice“.

NOVAK KILIBARDA: KRST RUŠI HARMONIJU

"Hadži Mehmet-paša Osmanagić oformio je vakuf, što će reći zadužbinu 1667. godine, u kojoj su Sahat kula i jedna džamija. Tek će krajem 19. vijeka biti dograđeno nešto gvozdeno, hrišćansko. Ja ću reći sa najdubljim uvjerenjem da je zahtijevanje da se vrati to gvozdeno što je ugrađeno krajem 19.vijeka ne samo nepotrebno, već potpuno nekulturno. Svi narodi koji imaju svoje spomenike iz prošlosti, bilo iz antike ili srednjeg vijeka, nastoje da renoviraju svoje spomenike, ali tako da im se apsolutno sačuva prvi oblik. Prema tome, Sahat kulu treba renovirati, poštujući njen oblik kakav je imala u početku, a ništa dograđivati, što se kasnije iz raznih političkih i vjerskih razloga dograđivalo“, kaže bivši političar Novak Kilibarda.

„Nakon toga, imali smo incident sa takozvanom rekonstrukcijom spomenika Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, prvom Srbinu štamparu, gdje je glavni cilj bio da se ukloni ono „prvom Srbinu štamparu“, ali građani Podgorice nijesu dozvolili da se lažira istorija njihovog grada“, saopštio je Zečević.

Fejzić: Nijedna od sahat-kula nije imala krst!Takođe, dodao je, „u režiji koalicije DPS-BS“ uklonjena je i slika Kosovke djevojke iz Urgentnog centra, koja je od izgradnje Kliničkog centra bila njegov simbol, „a opet pod izgovorom rekonstrukcije koju je finansirala ista organizacija“. „Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo da krenu u rekonstrukciju zgrade Crvenog krsta“.

„Sada je na „dnevnom redu“ novi udar na pravoslavno biće Glavnog grada i pod firmom rekonstrukcije Sat kule želi se ukloniti ono što je krasilo grad nakon oslobođenja od Turaka. Vrijeme je da se kaže – dosta je ovakve antipravoslavne i antihrišćanske rekonstrukcije“, poručio je Zečević.

Krst cara Dušana na Sat kuli, kako je rekao, podignut je onima koji su poginuli za oslobođenje Podgorice.

„Krst cara Dušana na Sat kuli je jedan od najznačajnijih simbola Podgorice, i on nije dijelio građane sve do momenta dok vladajuća koalicija i jedna inostrana bezbjednosna služba nijesu odlučili da ga uklone“, naveo je Zečević.

Prema njegovim riječima, u Podgorici se pojedine ulice i trgovi zovu imenima nekadašnjih turskih oficira, koji su bili na čelu okupatorske otomanske vlasti, a nedavno je podignut i spomenik njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, „što ne smeta režimu, ali im smetaju krst na Sat kuli, Nemanjin grad, Božidar Vuković Podgoričanin, Kosovka djevojka, a sledeća je na udaru vjerovatno Crkva svetog Đorđa, najznačajniji simbol Podgorice“.

„Umjesto skidanja krsta cara Dušana, valjda je bilo mnogo preče i svakako ljudski da vlast Glavnog grada finansira ekshumaciju ostataka žrtava takozvanog savezničkog bombardovanja Podgorice na Vaskrs 1944. godine i izgradnju prikladnog spomen-obilježja kojim bi se odužili nevinim žrtvama“, zaključio je Zečević.

Tagovi:
Sve vijesti