Kad se vratiš kući posle 51 godine...

Autor:

Hodžson je rođen 9. avgusta 1947. u Krojdonu, predgrađu prestonice udaljenom nedaleko od "Selhurst parka" gde je još 1963. godine počeo da trenira u mlađim selekcijama Kristal Palasa

Bivši selektor reprezentacije Engleske Roj Hodžson novi je trener fudbalskog kluba Kristal Palas, saopštio je premijerligaš sa "Selhurst Parka" koji je u prethodnoj deceniji promenio - deset menadžera.

"Veoma mi je drago što sam ovde, u klubu koji sam oduvek voleo i divio mu se. Palas ima veliku armiju navijača, a ambicije su ovde realne", rekao je Hodžson za sajt kluba, čiji je najbolji plasman u istoriji Premijer lige treće mesto iz sezone 1990/9.

Hodžson je potpisao ugovor na dve godine, a na klupi londonskog kluba zamenio je Franka De Bura koji je otpušten zbog lošeg početka sezone. Holanđanin je za to vreme zabeležio sva četiri poraza u Premijer ligi bez postignutog gola, pa je brzo postao treći menadžer koji je napustio "orlove" za manje od godinu dana.

Prošle sezone, u decembru, Alan Pardju (35-13-39) smenjen je posle nepune dve godine u klubu u koji je došao napustivši Njukasl u jeku sezone 2015/16 završene eliminacijom "svraka" iz Premijer lige.

Pardjua je zamenio još jedan bivši selektor Engleske, Sem Alardajs, koji je klubu obezbedio opstanak u periodu decembar-maj (9-3-12), ali je na kraju sezone rekao da nije zainteresovan da ostane u klubu iz predgrađa Londona, tako da su vlasnici Stiv Periš, Džošua Heris i Dejvid Blicer odlučili šansu da daju De Buru.

Završilo se debaklom ovog nekada trofejnog fudbalera, koji je u Interu radio 85, a u Kristal Palasu 77 dana.Vremešnom Hodžosnu, koji će uskoro napuniti 71 godinu, ovo prvi posao od kako je napustio reprezentaciju Engleske posle ponižavajuće eliminacije od Islanda u osmini finala Evropskog prvenstva 2016. godine, mada treba reći da je kratko odmenio sadašnjeg selektora "albiona", Gareta Sautgejta, na klupi mlade reprezentacije.

Inače, Hodžson je rođen 9. avgusta 1947. u Krojdonu, predgrađu prestonice udaljenom nedaleko od "Selhurst parka" gde je još 1963. godine počeo da trenira u mlađim selekcijama Kristal Palasa, kluba za koji je navijao i nastupao u sezoni 1965/66 pre nego što ga je put poveo dalje preko Tonbridža, Grejvenda, Mejdstouna, Ešforda, itd.

Hodžson je tokom menadžerske karijere radio širom sveta, u Švedskoj, Švajcarskoj, Italiji, Danskoj, Emiratima, Norveškoj, Finskom, čiji je selektor bio kratko od 2006. do 2007. godine, a potom se vratio u Englesku da bi neuspešno preuzeo Liverpul (2010/11), kratko zadržao u Vest Bromviču (2011/12) i potom bez većih uspeha predvodio reprezentaciju Engleske pune četiri godine - od 2012. do 2016.

Hodžson će na raspolaganju među "orlovima" imati i reprezentativca Srbije, Luku Milivojevića.

Sve vijesti