Festival uličnih svirača u Nikšiću (FOTO, VIDEO)

Autor:

Juče je u Nikšiću otvoren Festival uličnih svirača. Festival se održava 26. i 27. avgusta na više lokacija u Nikšiću.

Festival uličnih svirača u Nikšiću (FOTO, VIDEO) Foto: Mondo/Ana Božović

Nastupom Arlekina, klovna zabavljača koji nam dolazi iz Makedonije juče oko 18h počeo je Festival uličnih svirača - Dobri duh Nikšića.

Arlekin je za sjajan performans ispraćen gromoglasnim aplauzom okupljenih.

Publiku je potom “preuzeo” cirkus majstor Edgaro Papito iz Argentine.

Pogledajte foto galeriju

 Argentinac ima preko 300 nastupa godišnje širom svijeta, a u Crnoj Gori je prvi put.

Gradom su potom prošetali na štulama članovi Inox teatra iz Srbije.

Učesnici prve noći festivala bili su Arlekin (BJRM) – Klovn zabavljač, Edgaro Papito Cirkus ARG, Inox teatar (SRB) – Ulični teatar, (CRO) – Ulični svirač, Tambura (SRB) – Ulični svirač, Lorenco mena (ESP) – Ulični svirač, Trance N dance (SRB/HOL) – Svirački performans, Ludifico teatar (SRB) – Ulični teatar, Cigo one man band (CRO) – Ulični svirač, Mićun – kako bibanj kaže (MNE) – Ritam sekcija, Inox teatar (SRB) – Show sa vatrom, Borelli (CRO) – Umjetnički program, Kreativni pogon (SRB) – Ulični show,  Barka dilo (SRB/FRA) – Ulični bend, Jody Cooper (GBR) – Ulični svirač, Senor Markuzen (ESP) – Ulični svirač – one man show.


Pogledajte djelić atmosfere

Izvor: Ana Božović

Organizator ovog događaja je JU „Zahumlje“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

"Ideja o pokretanju drugog Festivala uličnih svirača- dobri duh Nikšića nastala je kao rezultat potrebe da umjetnost učinimo dostupnim svima, da ukažemo na čitav niz formi u kojima umjetnost obitava i da inspirišemo naše sugrađane/ke da budu pokretači alternativnih vidova umjetnosti u budućnosti", navode ispred JU Zahumlje, organizatora ovog događaja.

Video

Izvor: Ana Božović

U ime JU “Zahumlje”, jednog od organizatora festivala, direktor te ustanove Vojo Krivokapić se na konferenciji za medije povodom ovog događaja zahvalio Opštini Nikšić, Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma na podršci i naglasio da se ovaj festival bez njihove podrške ne bi mogao realizovati.

“Nikšić će u ova dva dana biti pravi praznik za oči, pošto je to nešto novo i nešto što se nije dešavalo ranije u Nikšiću. Nikšić će ta dva dana biti i otvorena pozornica i to nam je bio i osnovni cilj, da što više programa, a evo ovo će biti ta prilika, se dešavaju na otvorenom prostoru. U ovom slučaju destinacije će biti od hotela “Onogošt”, preko Trga do Gradske kuće”, kazao je Krivokapić.

  Video

Izvor: Ana Božović

  Video

Izvor: Ana Božović

Provod se nastavlja i danas!

Sve vijesti