U ovome je "ključ" sreće

Autor:

Nauka (navodno) ima odgovor na "pitanje svih pitanja": u čemu je tajna srećnih ljudi.

0
A- A A+

Verovatno ste već čuli teoriju da je za sreću neophodno da se oslobodite negativnih misli. Pa ste onda čuli da u stvari treba da ih prihvatite. Pa onda, da je u stvari najvažnije da vežbate "osećaj ispunjenosti". Šta god to značilo. I tako redom...

Ali, sad se u to umešala i nauka. Sudeći po rezultatima novog istraživanja na ovu temu, za ličnu sreću, najvažnije je da budemo velikodušni.

Mala studija objavljena u magazinu Nature Communications kaže da je dobar put do sreće da, recimo, da umesto sebi kupite 12. par cipela, novac potrošite na nekoga koga volite, pošto ćete se tako dugoročno bolje osećati.

Naučnici sa Univerziteta u Cirihu želeli su da istraže da li velikodušni gestovi utiču na naš osećaj sreće i zadovoljstva, što bi onda mehanizmom uzroka i posledice započelo divan ciklus velikodušnosti i sreće. Zvuči naivno, ali ispostavilo se da "radi".

U studiji je učestvovalo 50 ispitanika koji su nasumičnim odabirom svrstani u kontrolnu odnosno eksperimentalnu grupu, i rečeno im je da će svako od njih dobijati po 25 švajcarskih franaka nedeljno tokom narednih mesec dana.

Od ispitanika iz eksperimentalne grupe očekivalo se da novac potroše na druge ljude, po sopstvenom izboru, a mogli su i da biraju da li će im kupovati poklone ili ih voditi na primer na večeru ili ručak.

Kontrolnoj grupi je rečeno da novac troši na sebe.

U drugoj fazi eksperimenta, istraživači su merili zavisnost nivoa kiseonika u krvi u trenutku donošenja odluke o trošenju dodeljenog novca.

U svakoj fazi, bila bi im ponuđena opcija koju su mogli da prihvate ili odbiju, koja je podrazumevala da neko drugi dobije novac umesto njih.

Od ispitanika se očekivalo da ocene koliko su srećni, na zadatoj skali, pre i posle ovih eksperimenata.

Ispostavilo se da su ispitanici u eksperimentalnoj grupi generalno sebe ocenjivali kao srećnije od onih u kontrolnoj grupi, a kod njih je zabeležen i veći rast ličnog doživljaja sreće nakon što bi novac koji im je dat potrošili na nekog drugog.

Naučnici kažu da se to dešava zbog toga što se kad smo velikodušni aktiviraju zone mozga koje su odgovorne za nagrađivanje, osećaj sreće i empatiju.

Drugim rečima, kad smo velikodušni, javlja se ono što su istraživači opisali kao "sjaj topline".

"Utvrdili smo da molba nekome da bude velikodušan efikasno podstiče takvo ponašanje, ali i osećaj lične sreće, što se dokazalo poređenjem samoocenjivanja ispitanika iz kontrolne i eksperimentalne grupe", navodi se u studiji, prenosi britanski "Metro".

"Naša studija donosi bihevioralne i neurološke dokaze koji potvrđuju direktnu povezanost između velikodušnosti i osećaja lične sreće", zaključuje se.

Pa vi vidite šta vam je činiti...

Ovo je zajedničko srećnim ljudima

Sve vijesti