Ministar na Luštici: Međunarodna pomoć do večeras!

Autor:

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je danas lokalitete ugrožene požarima u Primorskom regionu. "Tražili smo pomoć od EU, naš zahtjev se razmatra u Briselu", rekao je ministar.

Ministar na Luštici: Međunarodna pomoć do večeras! Foto: Vlada Crne Gore

On je ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju strah i paniku.

„Moja krajnja poruka je da nema razloga za dramatizaciju, strah i za paniku. Vjerujem da će naše službe, naše institucije, uz međunarodnu pomoć sve ovo učiniti kontrolisanim narednih dana, a vjerujem i ugasiti ove požare, bez obzira na krajnje nepogodne meteo uslove“, rekao je ministar Nuhodžić u izjavi novinarima datoj na požarištu na Luštici.

Ministar je rekao da smo svi svjedoci velike požrtvovanosti i profesionalnosti službi za spašavanje, policije, pripadnika vojske, građana kao i privatnika.

Crna Gora u plamenu, Vlada traži međunarodnu pomoć

„Složeni meteoroški uslovi, jak vjetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara“, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova ponovio je apel građanima da prijave svaku sumnju u podmetanje požara.

Nakon Luštice ministar je obišao i požarišta na području Opštine Kotor gdje su ga dočekali predsjednik opštine Vladimir Jokić i komandir vatrogasne jedinice Maksim Mandić.

Ministar Nuhodžić je informisao javnost da je jutros zatražio međunarodnu pomoć za gašnje požara.

„Mi smo još danas zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gdje su 34 zemlje. Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima“, kazao je ministar.


Sve vijesti