Rekonstrukcija pruge BGD-Bar:Voz može i 120 na sat

Autor:

Rekonstrukcija i modernizacija barske pruge od Resnika do Vreoca u dužini od 35 kilometara je završena i danas zvanično puštena u saobraćaj.

Brzina vozova na toj dionici povećana je do 120 km na sat. U krivinama vozovi mogu da idu 90 km na sat, tako da je sada prosječna brzina oko 100 km na sat.

Resnik - Vreoci su prva faza ukupnih radova na obnovi dionice Resnik - Valjevo dužine 77 kilometara, koja je dio Aneksa 4.1 osnovnog Ugovora o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih željeznica od 800 miliona dolara.

Završetak kompletne dionice Resnik - Valjevo je planiran za polovinu novembra 2017.

Mihajlović je rekla da će se završetkom obnove te dionice putovanje skratiti na jedan sat i 15 minuta - sa dva sata i 10 minuta.

Voz je ispratila sa Glavne željezničke stanice Beograd potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Nadamo se da ćemo u narednih godinu ili dvije pokrenuti i rekonstrukciju i modernizaciju kompletne barske pruge kroz Srbiju. Da je vratimo ponovo na projektovane brzine. Procijenjena investicija za to je oko 220 miliona eura i radimo na tome, razgovramo sa partnerima o tome nadamo se da ćemo s početka jeseni imati konkretne informacije o tome", naglasila je ona.

Vrijednost radova na dionici Resnik - Valjevo iznosi oko 80 miliona dolara sa učešćem Srbije, kao Investitora u iznosu od 15 odsto.

Projektnu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP, a radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl sa domaćim podizvođačima.

Rekonstrukcija ovog dijela magistralne pruge počela je 07. jula 2016. godine.

Sve vijesti