Požar u Bigovi relativno stabilan

Autor:

Šumski požar većih razmjera izbio je jutros na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor.

1
A- A A+

Stanje na požarištu prema Bigovi oko 21:20 sati bilo je relativno stabilno, prenose Vijesti.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Kotor, Maksima Mandića, vatrogasci su odbranili od vatre put prema Bigovi i najbliže kuće u tom naselju, u koje su se u međuvremenu vratili i ranije evakuisani stanovnici i turisti.

Na terenu su vatrogasci iz Kotora i njihove kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Perast", a pomažu im mještani i brojni privatnici sa auto-cisternama.

Mandić je kazao da situacija na požarištu zavisi od toga kako će se tokom noći razvijati vjetar, a vatrogasci će pokušati da makar dio svojih snaga na smjenu odmore, jer su ljudi neprekidno na terenu više od 24 sata i veoma su iscrpljeni.

Izvor: YouTube

Sa druge strane požarišta, u rejonu Grabovca, na terenu su vatrogasne službe zaštite i spašavanja Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, kojima pomaže ekipa Vojske Crne Gore sa dva vojna protivpožarna vozila.

Načelnik SZS Zoran Barbić "Vijestima" je oko 21:20 kazao da je situacija nepromijenjena i da vatra trenutno ne ugrožava objekte, ali postoji mogućnost da je vjetar skrene na dio šume prema uvali Pržno, odnosno kompleksu Plavi horizont, što bi gasiocima veoma otežalo posao.

Tivatski i krtoljski vatrogasci takođe su veoma iscrpljeni, jer su neki od njih na terenu skoro 48 sati, zbog čega ih očekuje još jedna veoma teška noć.

U gašenje požara iza 18:30 sati nakratko su se uključila i dva "air-tractora" Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Oni su bacili četiri tzv. vodene bombe na požarište na Grabovcu, na dio vatre koja je napredovala prema Manastiru svetog Arhangela Mihaila i prema postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Opština Tivat i Kotor - Klačina.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zorana Barbića, manastir i postrojenje zasad nisu ugroženi, a sve raspoložive ekipe i dalje su na terenu i bore se sa vatrom.

Veliki požar na poluostrvu Luštica

Tagovi:
Sve vijesti