U Herceg Novom tri odsto više gostiju

Autor:

U hercegnovskoj Opštini, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije (TO), boravi nešto preko 25 hiljada gostiju, tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U Herceg Novom tri odsto više gostiju Foto: MONDO/Gordana Bojanić

U hotelima je, kako prenosi Radio Jadran, smješteno skoro 700 domaćih gostiju, kao i četiri hiljade stranih.

Hotelski kompleks kompanije Carine u Bijeloj, u sklopu kojeg posluju hoteli Delfin i Park, popunjen je do posljednjeg mjesta, rekao je njen direktor Čedo Popović.

Sezonom smo zaista zadovoljni, skoro da nemamo slobodnih soba. Posjeta je bolja za nekih deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a prema sadašnjim najavama, hotel Park mogao bi da radi do sredine novembra. Za sada je sigurno da ćemo ovakvim tempom raditi do kraja oktobra“, kazao je Popović.

 Predstavnici Hercegnovskog turističkog udruženja (HTU) smatraju da je grad prilično nespremno ušao u ovo ljeto.

Predsjednik Upravnog odbora HTU-a, Ranko Šabanović, kazao je da sezonom ne mogu da se pohvale, kao i da je gostiju manje.

Manje su gužve, posjeta je slabija, prijave boravka gostiju nijesu intenzivne kao ranije, vidim i po svojoj agenciji. Analiza će svakako morati da se radi na kraju sezone“, poručio je Šabanović.

On nije želio da komentariše zvanične statističke podatke TO Herceg Novi i Monstata.

TO se bavi se gostom koji je došao, a ne onima koji eventualno treba da dođe. Mislim da je slična stvar i sa agencijama. Izgubili smo bitku sa dilerima i internetom. Polazim od sebe. Nastojao sam, radio koliko mogu, ali sa dilerima i presretačima se ne možete izboriti. Mi gostima ostajemo kao krajnja opcija da potraže smještaj”, rekao je Šabanović.

On je dodao da se tražila reakcija države i inspekcijskih službi, ali da se ništa nije dogodilo.

U tom udruženju, koje okuplja gotovo 15 turističkih agencija u Herceg Novom, ali i izdavoce smještaja i druge turističke radnike, očekuje da će konačno uspjeti da uspostave saradnju sa Turističkom organizacijom Herceg Novi.

Još nikakve konkretne razgovore nijesmo imali, ali očekujem da će se to desiti kad se konačno sve konstituiše u TO. Turistički privrednici moraju biti uključeni u formiranje ponude“, naveo je Šabanović.

Kao još jedan od problema novskog turizma on vidi rukovodeći kadar, odnosno ljude koji su zaduženi za kreiranje ponude, promociju grada i sve ono što treba da čini konačan proizvod koji nudi grad.

Mlađi kadar svakako je poželjan. To je novi elan, nova snaga, ali oni ne mogu imati iskustvo i znanje starijih. Prerano se postavljaju na rukovodeća mjesta. Iza njih najprije mora biti neko iskustvo“, kazao je Šabanović.

On smatra da veću pažnju treba usmjeriti na emitivna tržišta sa kojih dolazi najveći broj gostiju.

Sajmovi jesu dobri, ali malo se tu poslova sklopi. Turistički subjekti, agencije i privreda, moraju biti uvezani, a na tome treba da radi TO. Evidentno je da su kvalitet i kapacitet utrostručeni, ali to nije dovoljno“, zaključio je Šabanović.