Durmitor - mjesto gdje zemlja dotiče nebo

Autor:

Durmitor je naziv za gorski masiv, a ujedno i ime Nacionalnog parka koji se prostire na 39.000 ha.

Durmitor - mjesto gdje zemlja dotiče nebo Foto: MONDO

Na tom relativno malom prostoru skoncentrisano je veliko bogatstvo raznovrstnih prirodnih ljepota – 48 planinskih vrhova iznad 2000 mnv, 18 gorskih jezera, 5 impresivnih riječnih kanjona (Tare, Pive, Komarnice, Sušice i Drage), dubokih dolina, travnatih visoravni, vodopada, prelijepog biljnog i životinjskog svijeta.

Pogledajte foto galeriju

Porijeklo imena Durmitor nije pouzdano utvrđeno. Po nekima, riječ Durmitor je romanskog porijekla. Izvedena od latinske riječi ¨dormitorium¨, odnosno odatle proizašle italijanske riječi ¨dormitorio¨ ili dormire – spavati, jer su navodno rimski legionari, prolazeći tim krajem pitali ”da li planina spava”. Međutim, postoji i drugo tumačenje, da se radi o nazivu koje su mu dali Kelti, tj. da ime potiče od keltskog ”dru-mi—tor ”, što znači ”voda sa planine”.

Polazeći od bogastava i specifičnih vrijednosti, u okviru Nacionalnog parka Durmitor je izdvojeno sedam područja sa posebnim režimom zaštite i to: prašuma smrče i jele u slivu Mlinskog potoka, kompleks crnog bora na Crnim podima u kanjonu Tare, Crno jezero sa šumom u neposrednoj blizini, dolina Škrčkih jezera i uže područje kanjona Sušice, Barno jezero sa najbližom okolinom, Zabojsko jezero sa okruženjem i uža kanjonska dolina rijeke Tare.

Izvor: Mp4

Prirodne vrijednosti Durmitora i rijeke Tare dobile su dvostruko međunarodno priznanje i potvrdu.

Naime, u okviru projekta ”Biosfera i čovjek” rijeka Tara je 1977. godine upisana u ekološki rezervat biosfere svijeta, čime je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom. Nacionalni park Durmitor je 1980. godine proglašen za svjetsko prirodno dobro i upisan je u registar svjetske kulturne u prirodne baštine, koja se vodi pri UNESCO-u.

Najveći vrh je Bobotov kuk, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.525 metara.

Izvor: Mp4

Nevjerovatni predjeli i nadmorska visina, na kojoj je smješten nacionalni park Durmitor, pogoduju i razvoju raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta! Naime, od oko 1.325 vrsta biljaka, njih 122 su endemične, 150 ljekovite, dok je od prisutnih gljiva, njih 40 jestivo. Takođe, zbog nadmorske visne, životinjski svijet je pretežno planinskog I visokoplaninskog tipa.

Nacionalni park Durmitor se može pohvaliti i brojnim kulturnim spomenicima, i to od antičkog razdoblja do najnovijeg doba, kao što su: grčka i rimska groblja, stećci, crkve i manastiri…

Sve vijesti