7 najljepših pogleda na čarobne obale Bara! (FOTO)

U organizaciji Turističke organizacije Bar predstavnici medija, Vlade, i brojni predstavnici NTO i turističke privrede danas uživali u premijernom obilasku panoramske rute „Između dvije čarobne obale”.

7 najljepših pogleda na čarobne obale Bara! (FOTO) Foto: MONDO/Mladen Stojović

Turistička ponuda najvećeg crnogorskog primorskog grada od danas je bogatija i za jedinstvenu panoramsku rutu kojoj i samo ime otkriva specifičnu atraktivnost. Ruta predstavlja obilazak sedam vidikovaca izgrađenih na sedam pozicija sa kojih se pruža spektakularan pogled na barski dio obale Jadrana i Skadarskog jezera, ali i brojne kulturno istorijske znamenitosti i atrakcije podrumijskog kraja, dugu 115 kilometara!

U prvom obilasku panoramske rute Bara uživali su, pored predstavnika medija, i zvaničnici Opštine Bar, Nacionalne turističek organizacije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, NP Skadarsko jezero, turističkih agencija kao  i predstavnici turističke privrede.

Turistička organizacija opštine Bar realizovala je izgradnju panoramske rute „Na dvije čarobne obale”  duge 115 km, sa sedam vidikovaca – odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine. Pored uređenja vidikovaca urađena je i kompletna turistička signalizacija kao i info table na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije koje se nalaze na panoramskoj ruti koje će turisti moći da obiđu. Vidikovci su izgradeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala: u Štegvašu, Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima”, izjavila je direktorica TOB-a Neda Ivanović.

Panormaksa ruta uključuje je i posjetu drugim brojnim znamenitostima i turističkim atrakcijama po obodu barske opštine. Ekspedicija je tako prvo posjetila tek otvoreni vidikovac Štegvaš sa kojeg se pruža veličanstven pogled na čitavo Skadarsko jezero. 

Nakon pozdravnih govora, uslijedila je posjeta manastira Prečista Krajinska koji predstavlja jedan je od najznačajnijih spomenika u Crnoj Gori a koji je osnovao nebski zaštitnik Bara Sveti Jovan Vladimir.

Uslijedio je potom obilazak Starog bunara u Ostrosu i bunara Boljevića koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju. Tokom obilaska Ostrosa gosti su imali priliku da obiđu i štandove sa specijalitetima Krajine, 

Iz Ostrosa ekspedicija je nastavila obilazak prema odmorištu Livari sa kojeg se pruža vjerovatno najatraktivniji pogled na Skadarsko jezero sa njegove zapadne strane. Sa vidikovca u Livarima pruža se spektakularan pogled na netaknute djelove barske opštine sa kojeg je moguće uživati u svojevrsnom spajanju neba sa jezerom.

Sledeća destinacija panormaske rute bio je vidikovac Murići u istoimenom živopisnim mjestašcu na obali Skadarskog jezera, okruženom netaknutom prirodom. Sa ovog vidikovca se može uživati u pogledu na Manastir Beška iz 14. vijeka, Manastrir Moračnik iz 15. vijeka i Manastrir Starčevo iz 14. vijeka.

Obilaskom vidikovca Godinje prezentovano je istoimeno selo kao drevno vinogradarsko sjedište i prva zaštićena ruralna cjelina u Crnoj Gori. Godinje važi i za najljepše drevno crnogorsko selo zbog specifičnog rasporeda kamenih kuća u formi grozdu vrancasa svojevrsnim lavirintom povezanih ulica, voltova, konoba, stepeništa i mlinova...

Nakon Godinja eskpedicija je nastavila obilazak prema Virpazaru gdje je obiđena tvrđava Besac. Nakon posjete crmničkoj prijestonici uslijedio je obilazak vinskih podruma u Boljevićima i  Limljanima, odakle se ekspedicija starim putem iz Podgorice vratila u Bar, naravno uz posjetu vidikovcima  u Limljani, na Sutormanu i Tuđemilima.

Sve vijesti