Hoće da ih zovem svake nedelje, sačekaće malo

Autor:

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da mu ne pada na pamet da više poziva opoziciju na dijalog i da je vrijeme da opozicione stranke preuzme odgovornost za ono što su im građani opredijelili na izborima.

„Ako ih je iko pozivao, ja sam ih pozivao. Znate li šta je njihov odgovor bio - ne pada nam na pamet. Ne pada mi na pamet da ih više pozivam“, rekao je Marković na Jezerinama gdje je ozvaničio početak radova na dionici puta od Kolašina preko Lubnice do Berana.

On je kazao da vlast mora da otvara gradilišta, da završava poslove, zapošljava ljude, dovodi nove investitore, povećava društveni proizvod, stabilizuje javne finansije.

„To je obaveza ove Vlade. Nemamo mi vremena da svakoga dana govorimo: Dođite, izađite iz kafića sa Trga Vektre da nešto pričamo o politici. Nemamo vremena za to“, poručio je Marković.On je istakao da mu je mnogo važnije da bude danas na Jezerinima, sjutra na Cetinju, i prekosjutra na Vraćenovićima, i možda sljedeće sedmice ponovo u Petnjici, i za 15 dana na Žabljaku.

„Kako da unaprijedimo naša skijališta, rizorte, da stvaramo novu vrijednost u Crnoj Gori. Oni koji sjede kod kuće i primaju dvije hiljade eura platu iz državnog budžeta i traže da ih ja zovem svake nedjelje, sačekaće malo“, kazao je Marković.

On je ponovio da je vlast otvorena za dijalog i da je vrijeme da opozicija preuzme odgovornost za ono što su im građani opredijelili na izborima.

„Ta odgovornost znači da svi zajedno – i vlast i opozicija – rade u interesu države“, rekao je Marković i dodao da je vlast dobila mandat na izborima, da ima većinu, funkcionalne institucije.

„Ne želimo da to radimo bez opozicije, zbog toga smo ih pozvali i u parlament i u Vladu. Ne prihvataju to. Traže ponavljanje izbora. Nema ponavljanja izbora“, kazao je Marković.

On je rekao da opozicija uđe u parlament, neka sjednu za sto pa će, kako je naveo, „možda razgovarati o nekim novim izborima, ali ponavljanja izbora nema“.

„I u tom vremenu dok se oni ne snađu, dok se ne konsoliduju, dok ne definišu potrebu da moraju biti odgovorni prema državi, prema građanima, prema svojim glasačima, mi moramo da radimo na ovim pitanjima“, kazao je Marković.

Prema njegovim rijelima, životna pitanja su razvoj ekonomije, ulaganja u resurse da ona više doprinose demorkatiji nego „njihovi politički stavovi o tome kako demokratija treba da izgleda u Crnoj Gori“.

Komentarišuči izjavu pomoćnika zamjenika američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jia koji je sugerisao dijalog, Marković je rekao da američki zvaničnik nije morao to da kaže.

„To je naša partija sa najvišeg nivoa rekla hiljadu puta. Mi smo spremni na kompromis“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je u ekspozeu predstavljajući Vladu stavio kompromis kao ključnu odrednicu politike. „I ponudio kompromis, i pozvao ih da uđu u Vladu iako nemaju za to mogućnost po izbornom rezultatu".

"Ko god hoće i procrnogorske i da kažemo prosrpske stranke, osim Demokratskog fronta, naravno. Ali, nema odgovora. Mi imamo važna posla. Ne možemo mi svaki dan da pozivamo nekoga da nam se pridruži“, poručio je Marković.

Sve vijesti