Most na Verigama smanjuje broj kruzera u Kotoru?

Autor:

Mogućom izgradnjom mosta na Verigama značajno bi opalo interesovanje kruzing turista za Kotor, jer bi im trebalo više vremena za prevoz nego za razgledanje grada i njegove okoline, smatra turizmolog Milenko Pasinović.

Most na Verigama smanjuje broj kruzera u Kotoru? Foto: MONDO

On je za Skala radio kazao da posjetioci najviše koriste kruzere koji se vezuju ili sidre zavisno od veličine i gaza uz kotorsku rivu ili nedaleko od nje.

“Njihov boravak je ograničen najčešće od šest do deset sati, a interesovanje za taj vid turizma potvrđuje povećanje kapaciteta tih brodova, čija je visina nadvođa dostigla 65 metara, a jarbola kod onih koji koriste jedra i 100 metara”, rekao jePasinović.

On je kazao da je priča o kruzerima motivisana pričom o mogućoj izgradnji mosta na Verigama.

“Imali smo priliku da čujemo mišljenje stručnjaka, koji zbog cijene smatraju da je povoljnije rješenje od mosta izgradnja podzemnog tunela”, naveo je Pasinović.On je pitao kakvo će interesovanje za dolazak u Kotor pokazati kruzer turisti ako bi se morali prekrcavati na manja plovila jer im brod ne može proći ispod mosta. Pasinović smatra da bi na taj način značajno opalo interesovanje kruzing turista za ovu destinaciju, jer bi im trebalo više vremena za prevoz nego za razgledanje Kotora i njegove okoline.

  On je kazao da mu je poznato da kruzeri imaju i mane, ali zbog toga treba imati organizovane službe koje bi vodile računa koje se gorivo koristi dok brod boravi u luci, da li ispušta otpadne vode ili naftu koja može da zagadi vode zaliva.

Ekolozi: Kruzeri u Boki zagađuju vazduh i morePrema podacima Monstata, Kotor je tokom prošle godine posjetilo 931,98 hiljada turista, dok je 88,81 hiljadu ostvarilo 414,82 hiljade noćenja. Iako Kotor nema izgrađene kapacitete i veće hotele za prihvat turista, njihov broj je, u odnosu na 2015. bio veći 19 odsto.

Najveći broj onih koji posjećuju Kotor, a ne ostvaruju noćenje čine korisnici kruzing putovanja. Prošle godine bilo ih je 535 hiljada ili 21 odsto više u odnosu na 2015.

Pasinović je rekao da Kotor nije samo poznat kao luka za kruzing putovanja, koja je treća na Jadranu po broju korisnika tih putovanja i deseta na Mediteranu, već i po prometu jahti. U kotorsku luku uplovilo je prošle godine 1,67 hiljada jahti na kojima je bilo preko osam hiljada turista.