Samo za ljubitelje vatrenog oružja!(FOTO, VIDEO)

Autor:

Brzo povlačenje oružja iz futrole, brza promjena okvira pištolja ili prepunjavanje revolvera, gađanje u pokretu, gađanje u metu u pokretu, pucanje iz različitih pozicija segmenti su sporta koji osvaja ljubitelje streljaštva u Crnoj Gori.

Samo za ljubitelje vatrenog oružja!(FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Danilo Jauković

Iako je kao streljački sport ušlo na “mala vrata” u Crnu Goru, praktično streljaštvo iz godine u godinu okuplja sve više ovdašnjih zaljubljenika u gađanje meta u specifičnim okolnostima bojevom municijom.

To je potvrdilo i takmičenje u okviru tzv. “Zimske lige” koje je, u okviru 3. kola ovosezonskog regionalnog šampionata, održano juče na strelištu “Češka zbrojovka” u Danilovgradu.

U takmičarskom programu učestovovalo je 60 takmičara iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učesnici su se takmičili u kategorijama Standard i Production. U kategoriji Standard pobjednik 3. kola bio je Žarko Radović iz crnogorskog tima, koji je imao maksimalan rezultat, drugoplasirani je bio Dragan Mišanović iz BiH a treće mjesto zauzeo je domaći takmičar Mladen Delin. U kategoriji Production pobjednik je Vujović Nikola, drugoplasirani je Vujošević Saša, a treće mjesto zauzeo je Pavličić Nenad.

Takmičenje je nadgledalo osam sudija koje su vodile računa o procedurama, kao i o bezbjednosti takmičara i publike

Zimska liga održava se tradicionalno već petu sezonu i jedinstvena je zato što se održava periodu koji slovi kao podsezona i kada sličnih takmičenja ovog ranga nema nigdje u regionu.

 Za neupućene, ova grana streljačkog sporta razvila se iz sistema obuke pripadnika policije, vojske i specijalnih jedinica i službi obezbjeđenja, da bi se kasnije omasovio i razvio u veoma popularan sport, koji doživljava ekspanziju u svijetu.

Praktično streljaštvo kao sportska disciplina nastalo je u SAD sredinom prošlog vijeka. Preteča ovog sporta bila je specijalna obuka u rukovanju vatrenim oružjem koju je osmilio američki pukovnik i FBI instruktor Džef Kuper kao reakciju na neadekvatnu obuku policajaca . Kuper je osmislio program obuke koji na najbolji način priprema i osposobljava pripadnike službi bezbjednosti da mogu odgovoriti potrebama koje pred njih postavlja situacija na terenu.

Njegov program podrazumijeva obuku strijelca u simuliranim situacijama na poligonu, u  kojima se zahtijeva da je riješi u što kraćem vremenskom periodu, koristeći oružje u kalibru prihvatljivom za službenu upotrebu, uz što bolje pogotke na meti.

Izvor: MONDO


Brzo povlačenje oružja iz futrole, brza promjena okvira pištolja ili prepunjavanje revolvera, gađanje u pokretu, gađanje u metu u pokretu, pucanje iz različitih pozicija postaju kroz ovaj program obuke rutinska stvar ali su i segmenti praktičnog streljaštva kao sportske discipline.

Izvor: MONDO


Kako izgleda takmičenje u praktičnom streljaštvu možete pogledati u našim snimcima i fotogaleriji usnimljenim na jučerašnjem turniru na terenu streljene "Češka zbrojovka" u Danilovgradu.

Sve vijesti