Ko je najperspektivniji političar u Crnoj Gori?

Autor:

Formiranjem nekoliko novih stranaka minulih godina počela je i smjena generacija na crnogorskoj političkoj sceni. Predstavljamo vam vodeće mlade političare parlamentarnih stranaka. Kome biste dali glas?

Ko je najperspektivniji političar u Crnoj Gori? Foto: MONDO

Prvo podmlađivanje rukovodećih partijskih kadrova pokrenuli su raskoli u SNP-u. Uoči izbora 2012. godine, dio članstva nekada najjače opozicione organizacije formirao je Demokratsku narodnu partiju na čije čelo je stao Milan Knežević (rođen 1980. godine). Prije dvije godine, nakon stranačkih izbora desio se novi raskol u SNP-u koji je doveo je do osnivanja Demokratske Crne Gore od početka prepoznatljive po svom mladom lideru Aleksi Bečiću (1987).

Nakon poslednjih stranačkih izbora došlo je do raskola i u Socijaldemokratskoj partiji nakon kojeg je formirana stranka Socijaldemokrate Crne Gore u čijem je vrhu više mladih ljudi među kojima je najprepoznatljivije lice Danilo Orlandić (1984). Nakon podjele u redovima  nekadašnjih partijskih saboraca iz SDP-a na funkciju potpredsjednika ove partije izabran je Raško Konjević (1979).

 Sličan epilog imao je i raskol u sada vanparlamentarnoj Pozitivnoj Crnoj Gori nakon kojeg je formiran Građanski pokret URA čiji je potpredsjednik Dritan Abazović (1985). Nakon najave lidera ove stranke Žarka Rakčevića da se neće kandidovati za predsjednika na sledećim stranačkim izborima, Abazović je već viđen na "kormilu" ove partije...

Podmlađivanje u rukovodećim kadrovima opozicionih partija kao i koalicionog saveznika SD-a, dodatno je motivisalo i vladajuću Demokratsku partiju socijalista da pruži šansu mladim članovima stranke. Zvijezda nove generacije u DPS-u je proslavljeni vaterpolista Nikola Janović, koji trenutno obavlja funkciju ministra sporta.

Podmlađivanja je bilo i u drugim političkim subjektima ali mi smo se odlučili da ovom prilikom predstavimo vodeće mlade kadrove glavnih parlamentarnih partija i koalicija (uslov za učešće u anketi je bio da kandidat ima manje od 40 godina). Naravno, i da vas upitamo ko vam se od njih čini najperspektivnijim. Predstavljamo ih po abecednom redu:

Dritan Abazović

Dritan Abazović Foto: MONDO


Rođen je 25. decembra 1985. godine u Ulcinju. Diplomirao je politikologiju u Sarajevu a magistrirao na Univerzitetu Crne Gore. Doktorant je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici na smjeru Političke teorije. Dobitinik je "Zlatne značke" Univerziteta u Sarajevu. Usavršavao se na Univerzitetu u Oslu, SAD, Luksemburgu... Aktivista je brojnih NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i euroatlantizma. Autor je knjige "Kosmopolitska kultura i globalna pravda".
U javnosti je poznat i po sjajnoj retorici, po za domaću političku pozornicu specifičnoj frizuri, vedrom duhu, originalnim istupima u Skupštini a tokom minule predizborne kampanje oduševljavao je pristalice koalicije Ključ čiji je konsituent URA, šaljivim rimovanim porukama.
Abazović je vatreni zagovornik euroatlanskih integracija ali je tokom debata na temu članstva Crne Gore u NATO minulih godina često znao da dobije aplauz i od pristalice protivnika ovih integracija zbog iskrenih komentara i stavova. Govori tečno engleski i albanski jezik.

Aleksa Bečić

Aleksa Bečić Foto: MONDO/Demokratska Crna Gora


Rođen je 4. avgusta 1987. na Cetinju. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Bečić je najmlađi lider parlamentarne stranke ali i  trenutno najveća zvijezda na crnogorskoj opozicionoj sceni po svim anketama popularnosti rađenim uoči i nakon poslednjih izbora. Pored toga što je najmlađi, važi i za najboljeg političara među fudbalerima odnosno fudbalera među političarima. Istina, fudbalsku karijeru završio je nakon srednje škole i to u trenutku kada je mogao da bira između ponuda nekoliko klubova iz Crne Gore i Srbije. Kao omladinac odigrao je nekoliko stotina utakmica u seniorskoj klupskoj konkurenciji (osvajač je dva nacionalna kupa), i bio reprezentativac Crne Gore u mlađim kategorijama. Oni koji se sjećaju njegovih fudbalskih partija kažu da je bio vihorno desno krilo i da ga je krasio sjajan centaršut.

Nikola Janović

Rođen 1980. godine u Kotoru. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru. Proslavljeni vaterpolista je bez dileme najveće sportsko ime na crnogorskoj političkoj sceni ikada. Osvojio je medalje na svim velikim takmičenjima osim Olimpijskih igara na kojima je igrao dva polufinala. Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojio je Svjetsko prvenstvo 2005. godine u Montrealu, sa reprezentacijom Crne Gore titulu evropskog prvaka u Malagi 2008. godine a zlatno odličje na šampionatu Starog kontinenta osvojio je i kao član jugoslovenske selekcije 2001. godine u Budimpešti. Sa “ajkulama” je osvojio i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Barseloni 2013.godine i na poslednjem prvenstvu Evrope održanom lani u Beogradu. U izboru crnogorskog olimpijskog komiteta izabran je za najboljeg sportistu Crne Gore u 2013. godini. Prvi je ministar sporta od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Milan Knežević

MIlan Knežević Foto: MONDO


Rođen je 24. marta 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, smjer Srpski jezik i književnost. Lider DNP-a slovi za najboljeg pjesnika među političarima odnosno političara među poetama. Dosad je objavio tri zapažene zbirke poezije: „Deponija snova“ (2007), „Avlija bivših“ (2011) i „Dnevnik sitnih grehova“ (2014). Zastupljen je i u kolektivnim zbirkama „Dan poslije budućnosti (1999) i „Predio u praskozorje“ (2008), kao i u antologiji „Van kutije“ (2009).
Osim kao vrstan orator, po vatrenim govorima u Skupštini i na brojnim protestima, lider DNP-a i poslanik Demokratskog fronta u javnosti je poznat i kao najžešći protivnik članstva Crne Gore u NATO. Kneževićevi vatreni politički nastupi, tvrde njegovi partijski saborci, ne odslikavaju Milanov temperament van pozornice gdje je, kako kažu, izrazito povučen i skroman. Strastveni je ljubitelj pasa i navijač Crvene zvezde, rusofil u književnosti kao i politici. Omiljeni pjesnik mu je Josif Brodski. Govori engleski i, naravno, ruski jezik.

Raško Konjević


Rođen je 12. aprila 1979. godine u Zenici. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Tokom studentskih dana radio je kao novinar dnevnog lista Vijesti, bio jedan od osnivača i menadžer za odnose sa javnošću u nevladinoj organizaciji Centar za demokratsku tranziciju. Boravio je na stručnom usavršavanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom perioda u kojem je Socijaldemokratska partija bila u koaliciji sa DPS-om obavljao je više visokih funkcija – bio je ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Skupštine opštine Podgorica. U prelaznoj Vladi obavljao je funkciju ministra finansija.
Na fakultetu za poslovne studije “Montenegro Business School” bio je saradnik na predmetu Osnovi menadžmenta.

Danilo Orlandić

Rođen 11. avgusta 1984. godine u Baru. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Trenutno je angažovan kao pomoćnik direktora Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice. Član je Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Koordinator je Socijaldemokrata za primorje. Njegovi sugrađani pripisuju zasluge za odlične izborne rezultate Socijaldemokrata u Baru upravo Orlandiću junioru. Upućeni tvrde da je tajna Danilovog uspjeha u njegovoj otvorenosti, odmjerenosti i srdačnosti i prema političkim neistomišljenicima. 

Preostalo je još da glasate koji vam se od predstavljenih mladih političara najviše dopada.


Sve vijesti