Ljepota! Kanjon rijeke Pive (FOTO, VIDEO)

Autor:

Rijeka Piva se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Crne Gore u podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina u planinskom sistemu Durmitora. Dolina rijeke Pive poznata je i kao Pivska župa. Pogledajte fotografije!

Ljepota! Kanjon rijeke Pive (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Goran Sivački Pivsko jezero

Crna Gora i uopšte region Balkana ima mnogo prirodnjih ljepota.

U vremenima u kojima "jurimo" za poslom, najčešće zaboravljamo na prirodu, koja nam pruža mir.

MONDO je posjetio jedan takav dragulj - kanjoj rijeke Pive, karakterističan po tome što je silom ljudske ruke izmjenjeno djelo prirode.

Izgradnjom hidroelektrane (1975. godine) i brane Mratinje stvoreno je vještačko Pivsko jezero, koje je na pojedinim mjestima duboko i više od 200 metara, a dugo je 45 kilkometara.

Rijeka Piva je nevjerovatno čista a voda je konstantno pitka. Pivsko jezero smatra se najvećim rezervoarom pitke vode na svijetu.

Brana Mratinje visoka je 220 metara i spada među najveće brane te vrste u Evropi. Pogled na branu je veličanstven a ona djeluje nestvarno i impozantno.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Reporter MONDA vratio se u redakciju pun utisaka!

Pustoš koja umiruje i boje koje su nestvarne. Pusto, pusto, divlje, ali prelijepo baš zato što je takvo! Nedirnuta prirodna ljepota, njegove su riječi.

Izvor: MONDO


Potapanjem dijela kanjona stvoreno je Pivsko jezero čime je potopljena čitava jedna varošica, Plužine.

Varoš Plužine je kompletno izmještena i sagrađena na višoj koti, danas, na obali Pivskog jezera. Za Plužine postoji interesantan podatak - smatra se najmlađom varošicom na Balkanskom poluostrvu.

Slično se dogodilo i sa Pivskim manastirom koji je bukvalno prenesen na višu kotu. Njegova izgradnja počela je 1573. godine i trajala sve do 1586. godine.

Unutrašnjost manastira oslikana je izuzetno vrijednim freskama površine 1260 m2, nastalih u periodu od 1604. i 1605. godine, koje su radili grčki slikari. Pivski manastir je posvećen Vaznesenju Bogorodice.

Kažu da su Pivski manastir podigli veliki vezir Mehmed-paša Sokolović i njegov bratanac - srpski patrijarh Savatije, koji je stolovao u Peći u vrijeme gradnje manastira. Crkva manastira Pive je trobrodna bazilika, sa tri oltarske apside i pripatom, bez zvonika i kupole, građena od sivih i ruzičastih kamenih blokova. U manastiru Piva se čuva mnoštvo relikvija, rukopisa i svetinja.

Izvor: MONDO

Piva izvire iz vrela Sinjac na planini Goliji, blizu manastira Pive. Nakon brane Piva nastavlja na sjever, sreće se sa Tarom kod Šćepan Polja na granici sa Bosnom i Hercegovinom i formira Drinu.  Sliv Piva zauzima površinu od 1.270 km² i pripada crnomorskom slivu.

BOJE!

Izvor: MONDO