Lekić osnovao "Demos"

Autor:

Bivši lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić osnovao je politički subjekat Demos, koji će se, kako je objasnio, zalagati za pravnu, ekonomsku i demokratsku reformu Crne Gore i težiti objedinjavanju opozicije.

0
A- A A+

“Od danas postoji subjekat koji će se zvati Demos, što je skraćenica za demokratski savez, a demos znači i demokratija, a može se uklopiti i u sintagmu demokratska smjena vlasti“, pojasnio je Lekić na konferenciji za novinare.

 On je rekao da će u formalnom smislu narednih dana taj politički subjekt biti registrovan.

Lekić je naveo da su dva osnovna pravca rada Demosa, od koji h je prvi zalaganje za Crnu Goru kao pravnu, dekriminalizovanu državu, ekonomski prosperitetnu.

“Poslednji je trenutak za reformu demokratsku, ekonomsku i moralnu u Crnoj Gori. Ako bi poslije ovakvih skandala, kao što su otkriveni računi vrha DPS-a, sve to prošlo nekažnjeno, onda je pitanje da li je Crna Gora država ili pseudo država ”, rekao je on.

Lekić je poručio da će se novi politički subjekt zalagati za suštinske promjene za dobrobit građana.

Kako je rekao, drugi element rada Demosa biće uloga objedinjavanja opozicije, u mjeri u kojoj je to moguće.

“Ja se ne predlažem za prvog čovjeka ujedinjene crnogorske opozicije, već sam neko ko će doprinostiti ujedinjenju, ko će biti u koordinaciji i povezivanju opozicionih snaga, jer to traže opozicioni glasači”, poručio je Lekić.

On smatra da mu je to pošlo za rukom na predsjedničkim izborim “i po meni, velikog uspjeha ozbiljne inicijative za formiranje prelazne vlade, iako smo naišli na aroganciju DPS–a koji je sa 30 mandata odbio razgovor sa 36 poslanika”.

Lekić je kazao da se nastavlja samovolja i dominacija elite koja je realno otuđena od objektivnih uslova života u Crnoj Gori.

Upitan ko će još sa njim činiti novi politički subjekat, on je rekao da je sam osnovao Demos, navodeći da nije u kombinaciji ni sa kim.

“Ne mogu pomenuti nijedno ime jer Demos formiram sam, i sam sam u misiji da se osnuje ozbiljan i relevantan politički subjekt. Prihvatam izazov da sam započnem misiju, a mislim da će već sjutra, preksjutra neko prilaziti”, kazao je on.

Na pitanje zašto vjeruje da će ovaj put uspjeti da objedini opoziciju kada u DF-u nije uspio da pomiri razlike, Lekić je odgovorio da tamo nije bilo svađe.

“Mi smo razmijenili komentare, sa čini mi se, dozom političke kulture, i to smatram doprinosom političkoj sceni. Moguće da se radi o prekomponovanju na političkoj sceni i mislim da to nije loše. Najlošija je varijanta ako se opozicija blindira i ukopa u neke rovove i samoproglasi nepogrešivom”,rekao je Lekić.

On je poželio sreću u radu svim konstituentima Dekoratskog fronta, navodeći da ostaju svi u zajedničkoj opozicionoj priči.

Lekić smatra da je opozicija, nakon odbijanja ideje prelazne vlade, imala obavezu da preispita kako dalje, “tako da ja vidim ovaj proces i pozitivnim”.

On smatra da opozicija treba da teži objedinjavanju.

“Naravno, prava i potvrđena opozicija. Ima dosta subjekata na političkoj sceni, određeni specijalni punktovi forsiraju i karikiraju veliki broj subjekata na opozicionoj sceni, a neki izbori će to raščistiti i dovesti u normalan red”, ocijenio je Lekić.

Upitan da li očekuje da mu se pridruži bivši šef poslaničkog kluba Fronta, Goran Danilović, koji je podnio ostavku dna tu funkciju, on je kazao da ništa ne može predvidjeti.

“Danilovića nijesam video od poslednje sjednice Predsjedništva. Ne znam kako će se završiti ti procesi koji su u toku”, odgovorio je Lekić.

On je poručio da ne planira nikakvu saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), navodeći da su na suprotnim stranama.

“SDP je stub vlasti a ja se borim za demokratsku smjenu vlasti. Mi smo na potpuno različitim pozicijama. SDP je glasao, ima svoje kadrove, Miomira Mugošu za ambasadora a Stijepovića za gradonačelnika. SDP ima poteze koji ga smještaju u jedan istorijski kontekst, po mom mišljenju neslavan”,ukazao je Lekić.

On je pojasnio da je sa SDP-om pregovarao u kontekstu konstituisanja vlasti u Podgorici, jer je DF imao dvije trećine glasova u pobjedničkoj koaliciji.

“Razgovarali smo sa Evropskim licem Podgorice, koje se ispostavilo kao vrlo sumnjivo lice, u političkom kontekstu. Nijesam iz afiniteta, još manje hobija i bliskosti pregovara sa SDP-o, već kao akt javne odgovornosti”, naveo je Lekić, podsjećajujući da je drugi susret sa tom strankom bio zbog inicijative o prelaznoj vladi.

On je kazao da, nakon napuštanja Foronta, nije dobio pozive iz opozicije da se priključi nekoj stranci, niti je on koga kontaktirao.

Komentarišući optužbe lidera Radničke partije Janka Vučinića, Lekić je rekao da mu želi uspjeh u radu.

“Želim mu uspjeh u javnim izjavama, da mu se ne omaknu tako nepromišljenje i besmislene izjave, jer ja nemam veze sa DPS-om i vlašću”, rekao je Lekić.

Upitan kako će organizovati neophodnu partijsku infrastrukturu Lekić je rekao da još ne zna.

“Prihvatio sam ovaj izazov, a kako ću stvoriti neke pretostavke, moram ostaviti jedan dio neizvjesnosti. I tu imam averziju prema moći novca dominantne kategorije u skorojevićko-vladalačkom mentalitetu crnogorske elite, i izazov mi je da krenem od nule”, dodao je on.

Tagovi:
Sve vijesti