Opljačkan potopljeni francuski brod kod Bara

Arheolog i kustos barskog muzeja Mladen Zagarčanin rekao je za Dan da je francuski ratni brod Dag potopljen 1915. kod Bara, opljačkan i devastiran.

0
A- A A+

Nakon što je u Skupštini Bara jednoglasno usvojena odluka da se podigne spomen-ploča nastradalim mornarima francuskog ratnog broda koji je u Prvom svjetskom ratu potopljen u Luci Bar, u javnost su isplivala i saznanja da je brod uveliko devastiran.

„Svi smo čuli za tragičnu sudbinu broda "Dag" kada je 1915. godine došao da pomogne našim borcima za slobodu u ratu protiv Austrougarske. Ta stravična sudbina je još stravičnija. To je najdevastiraniji spomenik kulture na istočnoj jadranskoj obali, ako ne i šire“, prokomentarisao je Zagarčanin

On je dodao da postoje primjeri da se pojedinci bave preprodajom djelova sa tog broda.

„Po zakonima Francuske, kosti utopljenih u tragediji na ratnom zadatku se ne vade sa morskog dna. Kada smo poslednji put zaronili, kosti 39 mornara su na jednoj strani skupljene, ali uočio sam i sajle koje su postavljene da bi nekome omogućile da se sa olupine broda izvlači bakar. To je stravično i necivilizacijski, posebno prema mrtvim mornarima i ljudima koji su došli da pomognu crnogorsko-srpskoj vojsci“, rekao je Zagarčanin za Dan.

On tvrdi da u Baru ima ljudi koji sa tog broda posjeduju veliki broj predmeta, počev od sablji, brodske opreme do raznih sitnica. 

„Bukvalno, pojedini građani Bara u svojim domovima imaju muzeje. Stoga ćemo napraviti plan jedne velike izložbe koja bi trebalo da u julu bude organizovana i na kojoj bi trebalo izložiti sve ono što je sačuvano od predmeta sa ovog broda, ali treba obavijestiti i nadležne institucije i javnost sa problemom devastacije broda koji je istorijski spomenik“,rekao je Zagarčanin.

Sve vijesti