Ko su vođe crnogorskih klanova

Autor:

Ogranci navodno najjačih kriminalnih organizacija na Balkanu čije su vođe Luka Bojović i Darko Šarić, stacionirani su u Baru, Kotoru i Budvi, pišu Dnevne novine.

6
A- A A+
Ubistvo u centru Bara Foto: MONDO

  Iako je minulih nekoliko ljeta, sezonu obilježilo niz neriješenih likvidacija, ovog ljeta, ako se izuzme nedavno ubistvo Baranina Mirka Mićića, koje je po motivu nešto drugačijeg karaktera, među ovim kriminalnim grupama kao da je zavladalo primirje.

Informacije, koje dobijaju policijski operativci, ukazuju, na novi momenat u odnosima unutar samih kriminalnih organizacija. Obezglavljena takozvana barska grupa, koja je važila za najopasniju, više nije u ljubavi sa kotorskim "škaljarskim klanom", piše podgorički dnevnik.

Dnevne novine navode da ove dvije grupacije, kako stoji u policijskom dokumentu SOCTA povezuju poslovi narko-biznisom, za koji ne postoje pouzdani podaci da tranzitira kroz Crnu Goru. Taj novac dalje, kako se vjeruje, da bi ga "oprali", ulažu u ugostiteljstvo i poslove sa nekretninama. Policijski operativci, prema saznanjima Vikend novina, nemaju saznanja da bi, uprkos razilaženju u nekim od zajedničkih poslova, za sada moglo doći do bilo kakvih sukoba ova dva do nedavno interesno jako povezana klana.

Podgorički list piše da grad pod Rumijom pripada samo jednom klanu. Njegov vođa je bio Luka Đurović, koji je tragično stradao prošle godine. Iako je taj klan trenutno obezglavljen, Đurovićevi sljedbenici, od kojih su najopasniji Milan Vujović i Alan Kožar i dalje nastavlja da djeluje.

Prema podacima iz dokumenta SOCTA, koje prenose Dnevne novine, članovi ove grupe tretiraju se kao saradnici klana Luke Bojovića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Španiji. Za Bojovićeve saradnike, kako se vjeruje, važe i pripadnici sada već ništa manje opasnog kotorskog klan, koji predvodi Igor Dedović, a za njim i Jovica Vukotić, Dalibor Đurić i drugi, koji se zvanično bave zakupom većine kotorskom Starom gradu.

Uticaji ovih grupacija prepliću se u metropolicrnogorskog turizma Budvi. Neimenovani izvori Dnevnih novina tvrde da u tom gradu i dalje najveći uticaj ima Saša Boreta, koji je nepravosnažno osuđen za organizovanje ubistva visokog policiskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Boreta se već godinama nalazi u pritvoru, ali mu to nije prepreka da ima kontrolu preko svog kuma Marka Ljubiše Kana i rođaka Đorđa Borete. Za Sašu Boretu poznato je da je krvni neprijatelj kontroverznog Budvanina Ivana Delića, ali i pritvorenog Darka Šarića, koji je optužen za šverc više od dvije tone kokaina iz Južne Amerike.

Operativno, i Boreta ima svog šefa, i opet ni manje ni više nego Luku Bojovića, šišu Dnevne novine.

Sjeverom Crne Gore vlada nekoliko klanova. Rožaje je pod kriminalnom šapom Safeta Kalića, koji se nelegalnim poslovima bavi van Crne Gore. Kalić za kojim je raspisana potjernica zbog pranj a novca stečenog od prodaje droge nesmetano i dalj e posluj e i to kako policijski operativni podaci govore upravo iz Turske, navodi podgorički list u svom vikend izdnju.

Dneven novine navode da Kalićev klan nije u sukobu sa ostalimcrnogorskim klanovima. Bijelo Polje pripada navodno Helu Duroviću. Policija nema precizne podatke o njegovim aktivnostima, jer su kraci njegovog djelovanja dosežu van Crne Gore. Kao visokorangirani kriminalac označen je i od bezbjednosnih službi BiH, jer važi za bliskog saranika kontroverznog Nasera Keljmendija. Vjeruje se da ulcinjskim podzemljem, poznatom uglavnom po kamatašenju, vlada ogranak Keljmendijeve grupe, navode Dnevne novine.

Podgorički dnevnik piše da primjer klana iz Nikšića, tzv. nikšićkih kvartaša ukazuje da i kriminalci mogu poslovati bez sukoba. U ovom nekada najžešćemcrnogorskom gradu kada je riječ o kriminalcima, glavnu riječ vode Cerović i braća Kovačević i Baćović, pišu Dnevne novine.

Njihovi poslovi ne odvijaju se samo na teritoriji Nikšića i Crne Gore. Operativno, kao prodavci droge i zelenaši, kvartaši su označeni i od bosanskih istražitelja, jer podaci govore da upravo tamo obavljaju najveći dio svojih kriminalnih aktivnosti. Pljevlja su povjerena Šarićevoj desnoj ruci Baraninu Nikoli Spasojeviću, koji vodi računa da poslovi idu kako treba. I ako se trenutno nalazi u zatvoru to mu nije prepreka da drži stvari pod kontrolom.

Iako se u policijskom dokumentu SOCTA opisuju neke od kriminalnih grupa, njihovo djelovanje posljednjih godina nije visoko rangirano u kriminalnom svijetu. Grupa Baranina Veselina Bujića potpuno se priklonila najjačoj grupi u tom gradu, koju je nekada predvodio Luka Đurović, koji je prošle godine poginuo u saobraćajnom udesu.

Braća Dragoslav i Duško Ivanović, te braća Sekulović i ako se s vremena na vrijeme pominju na stranicama "crne hronike", ipak, u kriminalnom svijetu nijesu visoko rangirani kriminalci. U medijima se vrlo često kao jedan od jačih spominje i klan Armina Muše Osmanagića, koji je dovođen u vezu sa ubistvom urednika Dana Duška Jovanovića. Ipak, i njegova kriminalna grupa nije ta koja drži primat u gradu pod Rumijom.

Poseban publicitet u posljednje vrijeme ima takozvana "zagorička grupa", čiji su članovi višestruki povratnici u raznim fizičkim i vatrenim obračunima. Ipak, policijski analitičari u zvaničnom dokumentu, ovu grupaciju ne tretiraju posebno ozbiljnom, u smislu da se kriminalno udružuju i djeluju na međunarodnom nivou.

Ljubo Bigović, koji je deceniju je unazad operativno kontrolisao Bar, u analizama rizika od kriminala, gotovo da je prestao da postoji. Razlog su njegov dugogodišnji pritvor i neizlječiva bolest, koja mu zadaje teške muke, piše podgorički dnevnik.

Ništa manje opasan Beranac Vuk Vulević, koji važi za "slobodnog strijelca", za sobom nema kriminalnu grupu, i dalje je aktivan, ali se o njegovom kretanju u posljednje vrijeme ne govori mnogo, osim kada naplaćuje odštetu od države za neosnovani pritvor. Iako je dovođen u vezu sa likvidacijom urednika Dana i drugim neriješenim ubistvima, zvanično nikada nije odgovaran ni za jedan takav zločin, pišu Dnevne novine.

Sve vijesti