Prvo naselje u Baru staro 4.800 godina!

Autor:

Začeci naselja u Baru datiraju iz doba neolita. Urbanizacija grada, iako je postojao vizantijski kastel u VI vijeku, počela je tek krajem IX i početkom X stoljeća.

0
A- A A+

Desetogodišnja istraživanja arheologa Mladena Zagarčanina i stručnjaka sa venecijanskog Univerziteta “Ca Foscari” pokazala su da začeci naselja u Baru datiraju iz doba neolita, odnosno 2800. godine prije nove ere, što znači da su prva naselja na mjestu gdje je danas najveći primorski grad u Crnoj Gori stara više od 4.800 godina.

„Urbanizacija grada, iako je postojao vizantijski kastel u VI vijeku, počela je tek krajem IX i početkom X stoljeća. Na tim osnovama izrastao je grad Bar, izjavio je Zagarčanin,prenosi Blic Montenegro.

Otkriveno je i kako se razvijala aristokratija, koja je doprinijela da Stari grad u srednjem vijeku bude značajan trgovinski, kulturni i religiozni centar.

„Sjajni rezultati postignuti su i u istraživanju osmanskog perioda koji je donio nove uticaje kroz filozofiju i religiju kaže Zagarčanin i dodaje da se zahvaljujući tome i danas Stari Bar vrednuje kao “pupak između Istoka i Zapada”.

Ovim istraživanjima stvoreni su uslovi za restauraciju i konzervaciju neprocjenjivog blaga kazao je prof. Sauro Gelichi, rukovodilac tima sa Univerziteta “Ca Foscari” u susretu sa ministarkom nauke dr Sanjom Vlahović i predsjednikom opštine Bar Žarkom Pavićevićem.

U balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole povodom desetogodišnje saradnjecrnogorskih i italijanskih stručnjaka promovisana je i knjiga “Priče o jednom mediteranskom gradu” prof. dr Saura Gelichija i arheologa mr Mladena Zagarčanina.

„Ispunili smo obećanje da ćemo publikovati još jednu knjigu, nove poglede na Stari grad Bar i promovisati jedan od najljepših dragulja naše obale. Opština Bar je 2008. potpisala ugovor sa Univerzitetom Ca Foscari, što je značilo uspostavljanje dugotrajnih veza između Bara i Venecije koje su iznjedrile šest naučnih publikacija“, izjavio je Zagarčanin.

Sve vijesti