Priznanje za Crnogorski Vranac

Najpoznatiji svjetski vinski časopis Decanter, koji donosi preporuke najboljih vina na svijetu, proglasio je Crnogorski Vranac 2010. vinom mjeseca

0
A- A A+

U julskom izdanju renomiranog časopisa, kako se navodi, Crnogorski Vranac ponosno stoji sa oznakom Best Value kao ubjedljivo najjači u kategoriji odnosa cijena-kvalitet.

“Vranac, proizvod najvećeg crnogorskog proizvođača, predstavlja izvanredan kvalitet po cijenu od svega 6,95 GBP”, navodi se u preporuci.

Tu vijest je prenio i onlajn /online/ magazin Vino.rs koji objašnjava da specijalna ekipa Decanterovih stručnjaka “cunja” tokom sedmice po policama prodavnica, posebno nezavisnih trgovaca, u potrazi za, prosječno najboljim i najisplativijim vinom. Jedini je uslov da vina u konkurenciji koštaju između pet i 15 GBP.

“Vranac je sa cijenom od 6,95 GBP ostavio iza sebe španski Bodegas Carballal od 8,95 GBP blend palomina i godella, italijanski pino griđo Tiefenbrunner, Alto Adige od 14,95 GBP, bugarski pino noar italijanskog autora Miroglio, Thracian Valley od 9,95 GBP, francuski E.Guigal, Cotes du Rhone, blend sa 55 odsto muskatnog viognera od 11 GBP, australijski roze Roger&Rufus, Grenache Rose, Barossa Valey od 12,95 GBP i južnoafrički pino noar Seven Springs, Overberg od 13,95 GBP”, precizirali su iz Plantaža.

U preporuci časopisa navodi se da vino nosi svu punoću crvenog voća lokalne sorte vranac, koje absorbuje i isijava onih 290 sunčanih dana što ih uživa Crna Gora kraj Jadranskog mora.

“Preporučuju ga uz ćufte, roštilj, ali i juneći kari, pa prelaze na ozbiljnu analizu u kojoj se ističe da taj proizvod najvećeg crnogorskog proizvođača sa cijenom od 6,95 GBP predstavlja gotovo poklon kad je odnos cijena-kvalitet u pitanju”, naveli su iz časopisa.

Magazin Vino.rs prenosi i da je preporuka Decantera samo jedno u nizu priznanja koje to vino dobija u posljednje vrijeme na britanskom tržištu. Tako je početkom aprila ove godine Vranac zapazila i Dženkis /Jancis/ Robinson, jedna od najcjenjenijih vinskih komentatora za koju je to vino takođe dobro, tačnije odlična kupovina u supermarketu.

Crnogorski Vranac je na ovogodišnjim najznačajnijim svjetskim takmičenjima osvojio najveće nagrade i priznanja, a posebno treba izdvojiti medalje sa Decanter Word Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles, International wine contest Bucharest i Balkan International Wine Competition and Festivala.

(MINA)

Sve vijesti