Amfilohije: SPC nije zadužena za priznanje države i nacije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da Srpska pravoslavna crkva nije zadužena za priznavanje država i nacija.

14
A- A A+

"Zna se ko priznaje države. Crkva treba da poštuje državu, poredak, ustav i kao što je to činila kroz vjekove, tako čini i danas. Ona poštuje Crnu Goru kao međunarodno priznatu državu, poštuje sve njene vrijednosti, onoga koji se izjašnjava da je Hrvat, Albanac, Crnogorac ili Srbin", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije kaže da je Srpska pravoslavna crkva gonjena i stradala kroz istoriju, a kao primjer današnjeg progona crkve naveo je izjavu visokog funkcionera u crnogorskoj vlasti Miodraga Vukovića, koji je rekao da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne postoji.

"Crkva je gonjena i stradala je kroz svu istoriju zbog toga što je istinska i prava Crkva, što propovijeda Hrista kao Sina Božijega i što je vjerna imenu Njegovome i što vjeruje u Njega vaskrsloga, što propovijeda Boga ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga", rekao je vladika Amfilohije, koji je i arhiepiskop cetinjski.

S druge strane, navodi vladika Amfilohije, Crkva ne može da se odrekne sebe, svoga bića, istine, svjedočenja, propovijedi, svoga imena potvrđenog i priznatog na vaseljenskom planu.

Mitropolit Amfilohije je objasnio da se naša pomjesna Crkva naziva Srpskom pravoslavnom crkvom zbog toga što su većina hrišćana koji njoj pripadaju Srbi, ali među njima su i braća Rusi, Grci, Francuzi, Španci, Argentinci...

"U Brazilu imamo četiri sveštenika Brazilijanca koji sada pripadaju mojoj Eparhiji buenosaireskoj. Njima niko ne smeta da budu Brazilijanci, čak se radujemo tome, ali naša radost je veća što su oni postali organski dio Pravoslavne Crkve. Ako im smeta što se zove Srpska pravoslavna crkva, što im onda ne smeta što se zove Crnogorska mitropolija", upitao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da su crnogorske nacionalne potrebe pokrivene imenom Crnogorska mitropolija.

"U pitanju je što je Crkva Hristova raspeta od početka pa do danas i ljudi koji u Boga ne vjeruju, koji Hrista ne primaju, tako se prema njoj ponašaju. Oni bi sad htjeli da se mi podredimo njima i njihovim sistemima. Neće to tako moći jer Crkva Božija je starija i od države i od nacija i šira i od država i od nacija", zaključio je mitropolit Amfilohije.

(SRNA)

Sve vijesti