Momir Bulatović: Njemci mi nudili da špijuniram Đukanovića

U intervjuu za Nedjeljnik bivši predsjednik Crne Gore rekao da je "smrtni grijeh" predsjednika DPS-a prodaja EPCG Italijanima.

3
A- A A+

U intervjuu za beogradski Nedjeljnik Momir Bulatović je rekao da je "smrtni grijeh" njegovog bivšeg partijskog kolege, sada prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića, to što se opredijelio da elektrodistributivni sistem Crne Gore proda italijanskoj firmi, a ne Njemcima.

Na pitanje da li smatra da je to što je Đukanoviću ponudio da bude premijer njegova najveća greška, Bulatović je odgovorio odrečno.

"On je bio odličan predsjednik te vlade. Sa 29 godina kada sam mu ponudio da bude premijer, on je rekao da to ne zna da radi. Onda sam mu ja rekao da ne znam ni ja da budem predsjednik republike, hajde to zajedno da radimo. I mi smo to zajedno radili u najtežem periodu Crne Gore, za vrijeme sankcija, šverca, kriminala koji nam je bio nametnut i koji je morao da se odvija kao jedini vid spasa države. Ali to su zla vremena.", rekao je Bulatović.

Na opasku da javnost licitira do kada će Đukanović ostati politička figura broj jedan u Crnoj Gori, Bulatović je rekao da zna iz neposrednih kontakata sa diplomatama EU da traže da se u Crnoj Gori dogodi “sanaderizacija”, da Đukanović doživi sudbinu Iva Sanadera.

"Traži se da Đukanović bude uhapšen. Imao sam ponude da i ja učestvujem u tome, ali smatram da je to nečastan posao. Bez obzira na to koliko mi bili politički protivnici, miliji mi je Đukanović takav kakav jeste, nego bilo koji drugi koga će dovesti nemački ambasador u Podgorici", prokomentarisao je biši predsjednik Crne Gore.

On je dodao da je u novoj podjeli uticaja na Balkanu Crna Gora pod "upravom" Njemačke.

"U internoj podjeli je Njemačka ta koja sada upravlja Crnom Gorom. A smrtni grijeh gospodina Đukanovića nije bilo ono što je poznato našoj javnosti nego činjenica što se opredijelio da elektrodistributivni sistem Crne Gore proda italijanskoj firmi, a ne Njemcima".

Bulatović je priznao i da mu je nuđeno da špijunira Đukanovića.

"Njemci su mi nudili da špijuniram Đukanovića znajući da smo protivnici. Ali je to nečastan posao u kome ja nikada ne bih učestvovao", rekao je Bulatović a na pitanje da li mu je Đukanović miliji od njemačke kancelarke Angele Merkel  kratko odgovorio - "naravno".

(MONDO)

Sve vijesti